Het geavanceerde Duqu-virus kostte mogelijk tientallen miljoenen euro's en is waarschijnlijk door één of meerdere landen ontwikkeld. Dat stelt anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Duqu werd bij een zeer klein aantal bedrijven en organisaties aangetroffen en zou door hetzelfde team als de beruchte Stuxnetworm zijn ontwikkeld. In tegenstelling tot Stuxnet, had Duqu het op informatie voorzien. "Er is zeer veel geld in Stuxnet en Duqu geïnvesteerd. En met veel geld bedoel ik tientallen miljoenen dollars. En Duqu laat zien dat ze uiteindelijk iets hebben geleerd van het Stuxnet fiasco", zegt virusanalist Costin Raiu.
Stuxnet verspreidde zich automatisch en infecteerde daardoor veel meer machines dan bedoeld. Met Duqu werd een andere aanpak gehanteerd. Dit was een Trojaans paard dat onopgemerkt moest blijven. Toch maakten de ontwikkelaars ook hier verschillende fouten. Zo vielen ze de verkeerde mensen aan, merkt Raiu op. "Het was niet zo'n goed idee van ze om hen aan te vallen." Het gaat om een organisatie die door het Hongaarse CrySys werd geholpen. Het beveiligingsbedrijf was de eerste die de malware ontdekte.
Bewijs
Een andere fout is dat het virus zichzelf na een bepaald aantal dagen verwijdert, maar dat het de bestanden met gestolen informatie achterlaat. Die bestanden hebben een specifiek formaat en zijn zo eenvoudig te achterhalen.
Wat betreft de ontwikkelaars gaat het volgens Kaspersky Lab zeker om een land, maar kunnen het ook twee of drie landen zijn. Het is daardoor ook goed mogelijk dat het ontwikkelteam nooit wordt ontdekt, omdat opsporingsdiensten in deze landen bewust de andere kant op kijken. "Het is mogelijk dat we nooit ontdekken wie er achter zit. Het is net als de grote mysteries in de geschiedenis, zoals de aanslag op Kennedy."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.