image

Onderzoek vergelijkt menselijke virussen met computervirussen

dinsdag 20 augustus 2002, 13:37 door Redactie, 0 reacties

Een unieke samenwerking tussen medische en technische experts heeft fundamentele overeenkomsten tussen computer- en menselijke virussen onthult. Het resultaat van dit onderzoek, dat een jaar heeft geduurd, biedt onderzoekers in beide disciplines nieuwe inzichten in hun strijd tegen virussen.



Computervirusexperts van McAfee Security en Dr. Rod Daniels van het National Institute of Medical Research in het Verenigd Koninkrijk hebben het onderzoek, de eerste in zijn soort, uitgevoerd. Tijdens hun onderzoek identificeerden Dr. Daniels en McAfee's Jack Clark een serie overeenkomsten die nieuwe inzichten in virussen geven.



Belangrijke bevindingen zijn onder andere:

Beide virustypen hebben een vergelijkbare structuur: ze zijn opgebouwd uit grote aantallen zeer simpele bouwstenen, die samengevoegd worden in reeksen en zo een complex 'organisme' vormen.



Antivirussoftware en menselijke imuunsystemen werken op dezelfde manier, ze leren van eerdere besmettingen om nieuwe virustypen te bestrijden. Het internet heeft een grote stijging veroorzaakt in het risico dat computervirussen vormen. Vergelijkbaar is de dreiging van virale epidemieën op medisch gebied toegenomen met de toename van internationaal verkeer.



Medische- en computervirussen hebben vergelijkbare infectiepatronen:

beiden verspreiden zich over de wereld van oost naar west, met de zon mee.
De manier waarop mensen de virussen bestrijden is ook bijna identiek:
bestrijdingscentra bevinden zich in bijna dezelfde locaties in de wereld en hebben vergelijkbare rapportagestructuren.



De meest recente doorbraak in het bestrijden van beide virustypen, de heuristische benadering (het equivalent van de wetenschapper's twintig vragen), biedt de meeste hoop voor de toekomst. De toenemende beschikbaarheid van steeds krachtigere technologie helpt onderzoekers in beide disciplines bij het verder ontwikkelen van de heuristische benadering.



Meer informatie over de gelijkenissen tussen menselijke virussen en computervirussen is te vinden in het persbericht.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.