image

Security.nl interview met moederbedrijf DigiNotar

donderdag 1 december 2011, 12:38 door Redactie, 10 reacties

De hack van het inmiddels failliete Beverwijkse DigiNotar behoort tot één van de grootste beveiligingsincidenten van 2011, reden voor Security.nl om met moederbedrijf Vasco te praten. Eén of meerdere aanvallers wisten in juni de servers van certificaatuitgever DigiNotar te hacken, waarbij er vervolgens honderden valse certificaten voor allerlei domeinen werden aangemaakt. Met de valse certificaten was het mogelijk om versleuteld verkeer van Iraanse internetgebruikers af te luisteren. Het bedrijf ontdekte de aanval, maar verzweeg dit, totdat eind augustus een vals Gmail certificaat door een Iraanse blogger werd gerapporteerd.

DigiNotar werd begin dit jaar door het Belgisch-Amerikaanse softwarebeveiligingsbedrijf Vasco Data Security International overgenomen. Net als DigiNotar liet ook Vasco lange tijd niets van zich horen. De eerste reactie over de hack was een verklaring waarin werd gesteld dat het bedrijf met de Nederlandse autoriteiten wilde samenwerken. Vervolgens verscheen er een verklaring aan investeerders waarin het bedrijf DigiNotar liet vallen, gevolgd door het verwijderen van het Beverwijkse bedrijven van de eigen website

Security.nl sprak met Jan Valcke, Chief Operating Officer van Vasco.

Security.nl: Veel mensen vragen zich af waarom Vasco zo weinig van zich liet horen tijdens de gehele periode. Werd de ernst van de situatie niet goed ingeschat? Was het niet bekend met de situatie of was het een poging om het bedrijfsimago te beschermen?
Valcke: De realiteit is toch enigszins anders. Wij als Vasco hebben onmiddellijk gecommuniceerd toen we de omvang van het probleem te weten kwamen. DigiNotar was een afzonderlijk bedrijf.

DigiNotar begon het hacking incident te onderzoeken onmiddellijk na de ontdekking ervan in juli 2011. Dat onderzoek hield ook in dat er een extern bedrijf werd ingehuurd. Gebaseerd op de reviews door DigiNotar en het externe bedrijf werd geconcludeerd dat alle frauduleuze certificaten gevonden en ingetrokken waren. Alles wees er dus op dat er sprake was van een mislukte poging tot hacken.

Eind augustus bleek dat er toch minstens één frauduleus certificaat niet was ingetrokken. Nadat de Nederlandse overheidsinstantie Govcert DigiNotar hiervan op de hoogte stelde, heeft DigiNotar onmiddellijk actie ondernomen en het betreffende certificaat ingetrokken. Op dat ogenblik heeft Vasco onmiddellijk alle bekendmakingsprocedures gestart, zoals wordt aangetoond door de persberichten die we hebben verspreid.

Security.nl: Bij soortgelijke incidenten met Comodo werd er meteen openheid van zaken gegeven, waarom is dit voorbeeld niet gevolgd?
Valcke: Zoals eerder vermeld, heeft Vasco onmiddellijk gecommuniceerd vanaf het moment dat we effectief wisten dat er kans was op schade bij bedrijven, overheden en particulieren.We willen er ook op wijzen dat er tot op heden nog steeds geen duidelijk beeld is van het hele plaatje rond de hacking. We kijken uit naar de uiteindelijke bevindingen.

Security.nl: Terugkijkend op de hele affaire, wat zou Vasco in dezelfde situatie nu anders doen?
Valcke: We hebben DigiNotar overgenomen om al de goede redenen. Het bedrijf paste in onze strategie, we zagen veel toekomst voor de technologieën. We betreuren dat het met DigiNotar slecht is afgelopen. Het heeft weinig zin om “with the benefit of hindsight” te zeggen wat er anders kon of moest. Maar wat we betreuren, is dat de ware toedracht zo laat in het verhaal is duidelijk geworden voor Vasco.
Eén ding zouden we zeker anders doen: we zouden andere regels definiëren voor de earnout procedure. We hebben DigiNotar niet onmiddellijk geïntegreerd omdat het bedrijf zich had verbonden tot bepaalde omzetprestaties in 2011. Nu zouden we er vast en zeker voor zorgen dat bepaalde zaken meteen volgens de Vasco-manier zouden worden geïmplementeerd.

Security.nl: Had Vasco bij de overname van DigiNotar niet de beveiliging van het bedrijf en diens systemen doorgelicht?
Valcke: Vast en zeker wel. We hebben een uitgebreide “due diligence” uitgevoerd voor de overname. Op juridisch vlak werden we geassisteerd door een internationaal advocatenbureau van topniveau, met specifieke kennis van het Nederlandse recht en EU standaarden. We hebben ook vertrouwd op een audit certificaat dat in november 2010 werd uitgegeven door een auditbedrijf dat deel uitmaakt van de “Grote Vier”.

Dat bedrijf was gekwalificeerd om CA’s te onderzoeken die gecertificeerd werden onder de ETSI standaarden. Dat auditcertificaat duidde aan dat DigiNotar voldeed aan de vereisten van de ETSI standaarden, zowel op het vlak van management als op het vlak van operationele controles. Jammer genoeg was de hacker nadien in staat om door die operationele controles te breken.

Security.nl: Wat heeft Vasco geleerd van het incident dat het nu in bedrijfsvoering/beleid/procedures toepast?
Valcke: In de zakenwereld is het - net als in het gewone leven – belangrijk om constant te leren uit ervaringen. Ook uit het DigiNotar-incident hebben we zaken geleerd. Het zou ons echter te ver leiden om hieromtrent in detail te gaan.

Security.nl: De bekende beveiligingsexpert Miko Hypponen stelde dat door de DigiNotarhack doden zijn gevallen. Zo'n uitspraak is niet niks. Hoe werd hier binnen Vasco op gereageerd en wat doet dit voor de beeldvorming van het bedrijf?
Valcke: Zo’n uitspraak is inderdaad niet niets, temeer aangezien de heer Hypponen in hetzelfde artikel moet toegeven dat hij geen bewijzen heeft voor zijn stelling. Dat is toch wel bedenkelijk. We laten die bewering dan ook volledig voor de rekening van F-Secure en de heer Hypponen. Wij gaan niet mee in dergelijke discussies.

Voor zover wij weten is het trouwens niet duidelijk dat de Iraanse overheid achter de hack zit. We weten wel dat een Iraanse burger heeft beweerd dat hij achter de aanval zit, maar we kunnen dit niet bevestigen.

Security.nl: In hoeverre ben je als beveiligingsbedrijf verantwoordelijk voor de veiligheid van internetgebruikers?
Valcke: Een beveiligingsbedrijf is één van de actoren binnen de securitymarkt. Naast de dagelijkse business, vinden wij het van het allergrootste belang dat bedrijven, samen met overheden, media en belangengroepen de individuele internetgebruiker leert hoe op een veilige manier om te gaan met het internet. Vasco zelf biedt een beveiligingsplatform. De integratie en het gebruik zijn even belangrijk voor een succesvol project als het beveiligingsplatform.

Security.nl: Heeft Vasco nog plannen om weer op de SSL-markt terug te keren?
Valcke: Neen. Wat meer is: Vasco heeft geen enkele ambitie om actief te worden binnen de CA-wereld. We hebben DigiNotar overgenomen omdat ze PKI technologie hadden die we konden gebruiken om onze two-factor authentication producten en diensten verder uit te bouwen. Het feit dat DigiNotar ook een CA was, was mooi meegenomen qua business maar ondergeschikt aan onze strategische plannen met het bedrijf.

Security.nl: Hoe hebben Vasco klanten op de DigiNotar-hack gereageerd?
Valcke: Onze klanten merkten snel het onderscheid tussen wat Vasco aanbiedt en DigiNotar’s producten en diensten. Voor ons was dit een mogelijkheid om onze klanten uit te nodigen om te kijken hoe Vasco de eigen security aanpakt.

Het DigiNotar incident heeft geen enkel effect op Vasco’s core business. De technologische infrastructuren van Vasco en DigiNotar was volledig gescheiden. Dit betekent dat er geen enkel risico was voor infectie van Vasco’s strong authentication business. De integratie van DigiNotar-technologie in Vasco’s producten was gepland voor 2012. Alle Vasco producten die momenteel op de markt zijn, zijn 100% DigiNotar-vrij. Wij denken niet dat we door DigiNotar een klant hebben verloren.

Security.nl: De schade van het incident bedraagt zo'n 5 miljoen euro. Houdt Vasco nog rekening met aanvullende kosten of zaken die nog lopen of kunnen worden aangespannen?
Valcke: We sluiten dit niet uit, maar we hebben geen weet van mogelijke claims door derden tegen Vasco. We hebben in dit verband uitgebreid juridisch advies ingewonnen. Daarnaast kunnen we u melden dat we zelf alles zullen ondernemen om de belangen van onze belanghebbenden (stakeholders) te beschermen en te vrijwaren.

Reacties (10)
01-12-2011, 12:59 door Anoniem

Security.nl: Had Vasco bij de overname van DigiNotar niet de beveiliging van het bedrijf en diens systemen doorgelicht?
Valcke: Vast en zeker wel. We hebben een uitgebreide “due diligence” uitgevoerd voor de overname. Op juridisch vlak werden we geassisteerd door een internationaal advocatenbureau van topniveau, met specifieke kennis van het Nederlandse recht en EU standaarden. We hebben ook vertrouwd op een audit certificaat dat in november 2010 werd uitgegeven door een auditbedrijf dat deel uitmaakt van de “Grote Vier”.

Dat bedrijf was gekwalificeerd om CA’s te onderzoeken die gecertificeerd werden onder de ETSI standaarden. Dat auditcertificaat duidde aan dat DigiNotar voldeed aan de vereisten van de ETSI standaarden, zowel op het vlak van management als op het vlak van operationele controles. Jammer genoeg was de hacker nadien in staat om door die operationele controles te breken

Als je tussen de regels doorleest kan er geconcludeerd worden dat er niet is geaudit op de security situatie bij diginotar maar alleen is geaudit is op juridisch vlak & ETSI standaarden.
01-12-2011, 13:41 door Anoniem
Een "kleine" onjuistheid: In het Fox-IT rapport staat dat op 22 Juli een onderzoek is gedaan door een IT-security firma, maar not confirmed... De inbraak was op 19 juni ontdekt. In de 6 weken daarna zijn de valse certificaten aangemaakt; die van Google in augustus! En dat die mensenlevens hebben gekost is niet zeker maar wel zeer waarschijnlijk. Waarom zou anders zo veel moeite zijn gedaan?

Detlef
01-12-2011, 15:26 door Anoniem
Hoe je kan proberen zo veel mogelijk recht te praten wat krom is, liefst met zo veel mogelijk taalkundige speling. Natuurlijk ziet die meneer van Vasco het heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel anders en hebben ze het bij Vasco heeeeeeeeeel goed aangepakt. Want stel je toch eens voor dat je net doet alsof je wel fouten maakt of het zelfs maar toegeeft als beursgenoteerd bedrijf..... De laatste zin van deze Vasco meneer spreekt boekdelen: ....we zelf alles zullen ondernemen om de belangen van onze belanghebbenden (stakeholders) te beschermen en te vrijwaren...... Ik bedoel maar.
01-12-2011, 17:01 door Anoniem
Ik geloof dat mensen hier onderschatten het hoeveelheid werk dat gaat in een bedrijf overnemen. DigiNotar was een zelfstandig bedrijf en het moederbedrijf Vasco had er dus ver weinig mee gedaan. Zij werden gepresenteerd met een audit dat zei dat alles prima was. Wat moet je dan doen? Misschien als zij een andere audit hadden gedaan zou die ook gezegd hebben dat alles prima was.

Wat hier echt mis is gegaan is dat de originele audit niet klopte en misschien zijn de ETSI standaarden niet compleet. Maar dat je een bedrijf overneemt en daar blijkt van alles mis mee te zijn, tja, dat is een bedrijfsrisico. Vasco schrijft de kosten af en gaat verder, iets anders kunnen ze niet doen. Perfectie bestaat niet, en in beveiliging al helemaal niet.
01-12-2011, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem: Ik geloof dat mensen hier onderschatten het hoeveelheid werk dat gaat in een bedrijf overnemen.
Laten we het er maar op houden dat Vasco met een roze zonnebril naar de goedkeurende vinkjes heeft gekeken, net als de OPTA zo naar de audits kijkt: vooral zo min mogelijk doen om zo veel mogelijk winst te maken. Verkijken we ons daarmee op hoeveel werk er bij een overname komt kijken? Laten we daar maar even naar de cijfertjes kijken: binnen een half jaar heeft Vasco 6 miljoen opgestreken uit de overname van 11 miljoen... rara hoe doe je dat als Diginotar gewoonlijk niet zo florisant draaide.

Wat hier echt mis is gegaan is dat de originele audit niet klopte en misschien zijn de ETSI standaarden niet compleet. Maar dat je een bedrijf overneemt en daar blijkt van alles mis mee te zijn, tja, dat is een bedrijfsrisico. Vasco schrijft de kosten af en gaat verder, iets anders kunnen ze niet doen. Perfectie bestaat niet, en in beveiliging al helemaal niet.
Dat is lekker makkelijk: en de serieuze beveiligingswereld maar roepen: dont trust user input!!! Vooral een wc-eend verhaal geloven als je miljoenen in een overname steekt is even wat anders dan een risico'tje nemen met goedpraten dat perfectie niet bestaat.
01-12-2011, 18:55 door rob
Ik kon niet verder komen dan 60% van het artikel... het zijn allemaal voorspelbare antwoorden. En zelfs in twijfel trekken dat het om een aanval vanuit Iran ging, simpelweg omdat dat niet 100% te bewijzen valt vind ik nogal slap. Op z'n minst is het 'uiterst aannemelijk' dat het wel om een aanval van iran ging. Ook stoor ik me aan de typische manager taal. Vooral hilarisch is: '"[..] with the benefit of hindsight” te zeggen [..]'. Doe ff normaal zeg, daar hebben we een normale nederlandse uitdrukkingen voor. I cannot tie a rope around it.

Ik heb niets in dit interview gelezen wat getuigt van eerlijkheid. Alles weet ie te verdraaien en er iets positiefs van te maken. Alle verantwoordelijkheid wegwuiven.Ze hebben niks geleerd.

Overigens vind ik ook niet dat vasco op zich veel te verwijten is in deze. Alleen hebben ze helaas nog steeds de ernst van het probleem niet erkend.
02-12-2011, 07:56 door Anoniem
Die is goed zeg, Als je achteraf een inbraak ontdekt en (overigens niet effectieve) maatregelen neemt dan is er sprake van
een mislukte poging tot hacken
Als je vertrouwen moet hebben in een bedrijf dat dat soort uitspreken moet doen..... En helaas zullen een hoop mensen dat vertrouwen moeten hebben als ze bij hun bank willen internetbankieren :-(
02-12-2011, 08:24 door WhizzMan
Deze meneer beweert nog steeds dat ze alles juist hebben gedaan op het moment dat ze wisten dat er een securityprobleem was. Ik heb daar maar een antwoord op; NEE! Dat is niet zo. Je hebt als CA de verantwoordelijkheid om elke vorm van twijfel onmiddelijk te melden zodat je klanten zelf kunnen bepalen in hoeverre ze je nog vertrouwen. Als je dat niet doet en zelf denkt te kunnen gaan bepalen hoe je klanten jouw betrouwbaarheid in moeten gaan schatten, zit je helemaal fout in deze business. Ik weet dat ze bij Vasco "tokens" maken, die dingen ga ik dus ook niet meer vertrouwen, net als al hun andere produkten. Dit is hoe het werkt in de securitybusiness, je naam is minstens net zo belangrijk als je techniek. Als je zo met het vertrouwen van je klanten omgaat, zullen ze dat snel in je verliezen.
02-12-2011, 10:43 door RichieB
@WhizzMan: precies. Dus als Vasco een hack ontdekt op de database van de token seeds, maar uit hun interne onderzoek blijkt dat de database niet is gekopieerd gaan ze de hack niet melden. Niet te vertrouwen deze toko.
02-12-2011, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ik geloof dat mensen hier onderschatten het hoeveelheid werk dat gaat in een bedrijf overnemen. DigiNotar was een zelfstandig bedrijf en het moederbedrijf Vasco had er dus ver weinig mee gedaan. Zij werden gepresenteerd met een audit dat zei dat alles prima was. Wat moet je dan doen? Misschien als zij een andere audit hadden gedaan zou die ook gezegd hebben dat alles prima was.

Wat hier echt mis is gegaan is dat de originele audit niet klopte en misschien zijn de ETSI standaarden niet compleet. Maar dat je een bedrijf overneemt en daar blijkt van alles mis mee te zijn, tja, dat is een bedrijfsrisico. Vasco schrijft de kosten af en gaat verder, iets anders kunnen ze niet doen. Perfectie bestaat niet, en in beveiliging al helemaal niet.

Geklets!

Vasco wist dat het niet op orde was, dat was duidelijk gemaakt, en de technische directeur gaf maanden voor de ondergang van Diginotar al aan dat hij bezig was om zelf iets beters op te gaan zetten voor hun toekomst!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.