Consumenten die op hun smartphone de CarrierIQ 'spyware' hebben ontdekt, kunnen die beter laten zitten. Dat zegt Tim Armstrong van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. De software van CarrierIQ stuurt meetgegevens naar fabrikanten en telecomaanbieders. Daarbij zouden ook privégegevens worden verstuurd. Consumenten weten echter niet dat de software op hun telefoon staat en kunnen ze zich ook niet afmelden. Volgens onderzoeker Trevor Eckhart gaat het hier dan ook om een rootkit.
Inmiddels zijn er verschillende apps verschenen die de aanwezigheid van de software kunnen detecteren. Het verwijderen is een ander verhaal, aangezien de smartphone daarvoor 'geroot' moet worden. "De software is simpelweg niet door de gemiddelde gebruiker te verwijderen. Zelfs als iemand zijn telefoon 'root' of 'jailbreakt' om de software te verwijderen, zijn er meldingen dat dit de functionaliteit breekt of de telefoon zelfs onbruikbaar maakt."
Oplossing
Kaspersky adviseert doorsnee gebruikers dan ook niet om aangepaste versies van het besturingssysteem (ROM's) te installeren. Daarbij zou de veiligheid van dit soort ROM's niet door de security-gemeenschap zijn gecontroleerd. Het is volgens Armstrong dan ook de vraag wat gevaarlijker is, een onveilige ROM of een applicatie die alle activiteiten kan opslaan.
Smartphone-gebruikers krijgen dan ook het advies om contact met hun telecomaanbieder op te nemen. "Als je telecomaanbieder CarrierIQ op je toestel heeft geïnstalleerd en je wilt het daar niet, dan raden we je aan om de klantenafdeling te bellen en je boosheid daar te uiten." De CarrierIQ software zou vooral op Amerikaanse toestellen zijn aangetroffen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.