Internetbeweging Anonymous heeft de privégegevens van 270 Nederlanders online gezet, waaronder van een PVV-Kamerlid, journalisten, bankmedewerkers en tal van organisaties, zo blijkt uit analyse van Security.nl. Het gaat om creditcardgegevens, namen, adresgegevens, telefoonnummers, wachtwoordhashes en e-mailadressen die tijdens de aanval op het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor zijn buitgemaakt.
Anonymous publiceerde een bestand met de details van 860.000 accounts. Daarin staan onder andere creditcardnummers, verloopdatum en CVV-code, waardoor creditcardmisbruik kinderspel is. Met de gestolen creditcardgegevens zijn inmiddels al donaties aan liefdadigheidsinstellingen gedaan. Ook zouden de gevonden e-mailadressen voor (gerichte) phishingaanvallen kunnen worden gebruikt.
E-mailadressen
Uit analyse van het bestand blijkt dat PVV-Kamerlid Marcial Hernandez een abonnement bij het Amerikaanse bedrijf had, wat hij met zijn @tweedekamer.nl adres registreerde. Verder zijn er ook accounts door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken geregistreerd. De gebruikte wachtwoorden zijn via het MD5 hashing algoritme versleuteld, wat betekent dat als ze niet langer dan negen karakters zijn, ze eenvoudig zijn te kraken. Dat vormt een serieus risico, aangezien veel internetgebruikers hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken.
Ook journalisten van het AD, Volkskrant, NRC en het Parool zijn in de lijst terug te vinden, inclusief creditcardgegevens. Hetzelfde geldt voor de ambassades van Peru en Japan in Nederland en organisaties zoals Greenpeace, Amnesty Nederland en het Internationaal Strafhof.
In de lijst staan ook e-mailadressen en creditcardgegevens van Shell, Accenture, Heineken, TNO, Europol en banken als de Rabobank, ING, BNP Paribas en ABN Amro. Stratfor bood gisteren getroffen klanten een jaar lang gratis identiteitsbescherming aan.
Update 14:30
Tegenover Nu.nl laat Hernandez weten dat hij door Stratfor is gewaarschuwd en direct zijn creditcard heeft laten blokkeren. "Bij mij zijn voor zo ver ik weet alleen mijn email adres en creditcardgegevens gelekt." In het geval van het PVV-Kamerlid staan in het bestand echter ook zijn volledige adresgegevens vermeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.