Het malware probleem voor Android smartphones en tablets lijkt erg mee te vallen, aldus cijfers van anti-virusbedrijf Avast. Tot nu toe zijn er ongeveer 4.000 unieke Android apps ontdekt die kwaadaardig gedrag vertonen. Sommige daarvan werden snel door Google van de officiële Android Marktplaats verwijderd, terwijl andere alleen op onofficiële marktplaatsen werden aangeboden. In vergelijking met Windows stelt de hoeveelheid Android malware niets voor. Volgens McAfee komen er elke dag 60.000 unieke malware-exemplaren voor het Windows platform bij.
Root
Avast publiceerde de cijfers op de vraag of het nodig is om een virusscanner voor Android smartphones te gebruiken. Onlangs lanceerde het anti-virusbedrijf een gratis mobiele virusscanner. Die biedt extra functionaliteit voor telefoons die "geroot" zijn, toch raadt de beveiliger het af om de smartphone te rooten. "Vanuit een security standpunt gezien, is het rooten van je telefoon een slecht idee en we raden het af om te doen."
Firewall
Aangezien gebruikers van een telefoon die geroot is meer risico lopen, besloot het anti-virusbedrijf voor deze groep meer features aan de gratis software toe te voegen. Het gaat dan om een firewall waarbij de gebruiker per app de internettoegang kan instellen. "Dit kan voor verschillende redenen handig zijn: security, gemak (denk aan online advertenties) en zelfs de batterijduur", zegt CTO Ondrej Vlcek.
Vanwege de beperkingen van het Android-platform was het niet mogelijk om de firewall ook voor standaard telefoons te ontwikkelen. Naast het detecteren van malware, biedt de software ook anti-diefstal opties, voor zowel normale als telefoons die geroot zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.