image

Twitter-gegevens Gonggrijp in handen VS

vrijdag 6 januari 2012, 09:55 door Redactie, 5 reacties

Twitter moet de gegevens van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp, de IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir en beveiligingsonderzoeker Jacob Appelbaum aan de Amerikaanse autoriteiten overhandigen. De VS wil de gegevens in verband met het onderzoek naar WikiLeaks. De drie Twitteraars wilden in hoger beroep gaan, om te voorkomen dat de microbloggingdienst de gegevens zou verstrekken. Een Amerikaanse rechter gaat het verzoek echter niet behandelen, omdat de kans dat de drie het beroep winnen zeer klein is, zo blijk uit dit document.

De autoriteiten vroegen om allerlei gegevens, waaronder telefoonnummers en uitgewisselde bestanden, terwijl Twitter die niet eens opslaat en het niet mogelijk is om bestanden uit te wisselen. Burgerrechtenbewegingen de Electronic Frontier Foundation en American Civil Liberties Union stelden dat het verzoek om de Twitter-gegevens in strijd met het eerste amendement is, maar een rechter oordeelde vorig jaar anders. Die besliste dat aangezien de autoriteiten niet de inhoud van de Twitter-accounts zochten, de drie Twitteraars zich niet tegen het verzoek konden verzetten.

Google
In het geval van Appelbaum wilden de autoriteiten ook gegevens van Google en internetprovider Sonic.net. Google moest het IP-adres overhandigen waarmee de onderzoeker op zijn Gmail-account inlogde alsmede de e-mailadressen en IP-adressen van iedereen met wie hij sinds 1 november 2009 communiceerde. Sonic moest dezelfde informatie aanleveren, waaronder e-mailadressen, maar werd niet om de inhoud van de berichten gevraagd, meldt Wired.

Reacties (5)
06-01-2012, 11:46 door Anoniem
Misschien tijd om Twitter, Facebook, GMail en de rest in de ban te doen?

En verder de VS verplichten richting Europa alle gegevens van hun staatsburgers op dezelfde wijze beschikbaar te stellen, als dat de VS van EU staatsburgers wil. Dit dus inclusief de verplichting een VS-burger zonder verdere plichtplegingen uit te leveren, indien er in een EU-land een opsporingsbevel tegen die burger loopt.

Zo dit niet kan, moet de EU de oog-om-oog, tand-om-tand methode hanteren en dat ook weigeren in de omgekeerde richting
06-01-2012, 15:47 door sjonniev
In dit geval is het niet Twitter dat onbetrouwbaar blijkt, maar het Amerikaanse "rechts"-systeem.
06-01-2012, 16:42 door Securitate
tegen de tijd dat er werkelijk van uitlevering sprake is is de vs reeds onder zichzelf bezweken en veranderd door interne (r)evolutie.
06-01-2012, 17:14 door Anoniem
Tot zover het zoveelste bewijs dat de Amerikanen maling aan privacy van Europeanen hebben. De International Safe Harbour Principles worden niet nageleefd en zijn er enkel om de Europese burgers in de maling te nemen dat ze veilig van diensten van Amerikaanse bedrijven gebruik kunnen maken.
08-01-2012, 18:07 door Securitate
wie het ergens niet mee eens is stemme met zijn voeten.
koop die producten niet meer, of zwijg je klaagzang.
vingers omhoog.
wie koopt nog een aai apparaat?
van een multinational?
wie is echt bewust bezig?
ik geef toe, valt niet mee, je leefpatroon veranderen.
is het gezond, zit er gif in, wat is het effect?
dus, steun wat je bevalt, laat de rest vallen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.