Twitter moet de gegevens van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp, de IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir en beveiligingsonderzoeker Jacob Appelbaum aan de Amerikaanse autoriteiten overhandigen. De VS wil de gegevens in verband met het onderzoek naar WikiLeaks. De drie Twitteraars wilden in hoger beroep gaan, om te voorkomen dat de microbloggingdienst de gegevens zou verstrekken. Een Amerikaanse rechter gaat het verzoek echter niet behandelen, omdat de kans dat de drie het beroep winnen zeer klein is, zo blijk uit dit document.
De autoriteiten vroegen om allerlei gegevens, waaronder telefoonnummers en uitgewisselde bestanden, terwijl Twitter die niet eens opslaat en het niet mogelijk is om bestanden uit te wisselen. Burgerrechtenbewegingen de Electronic Frontier Foundation en American Civil Liberties Union stelden dat het verzoek om de Twitter-gegevens in strijd met het eerste amendement is, maar een rechter oordeelde vorig jaar anders. Die besliste dat aangezien de autoriteiten niet de inhoud van de Twitter-accounts zochten, de drie Twitteraars zich niet tegen het verzoek konden verzetten.
Google
In het geval van Appelbaum wilden de autoriteiten ook gegevens van Google en internetprovider Sonic.net. Google moest het IP-adres overhandigen waarmee de onderzoeker op zijn Gmail-account inlogde alsmede de e-mailadressen en IP-adressen van iedereen met wie hij sinds 1 november 2009 communiceerde. Sonic moest dezelfde informatie aanleveren, waaronder e-mailadressen, maar werd niet om de inhoud van de berichten gevraagd, meldt Wired.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.