image

Politie waarschuwt voor valse bankmail

vrijdag 13 januari 2012, 17:05 door Redactie, 8 reacties

De Brabantse politie waarschuwt internetgebruikers voor valse e-mails die van de bank afkomstig lijken te zijn, en waarin gevraagd wordt om nieuwe beveiligingssoftware voor internetbankieren te installeren. Wie op de e-mail ingaat, wordt vervolgens gevraagd om een bevestiging en moet gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. "Een bank zal dit nooit aan haar klanten vragen. Vul dit dus niet in", aldus de politie.

Die roept slachtoffers van cybercrime op om altijd aangifte te doen. "Een cybercrimedader lijkt anoniem te zijn op het internet, maar er worden altijd sporen achtergelaten." Slachtoffers wordt wel gevraagd om zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals emailcontact of foto’s, veilig te stellen.

Aangifte
"Neem andere gegevens, zoals bijvoorbeeld bankafschriften, ook mee bij het doen van aangifte, zodat deze ook bij het proces-verbaal gevoegd kunnen worden. Een rechter wil namelijk niet alleen uw verhaal lezen, maar het bewijsmateriaal zelf ook kunnen zien. Om ervoor te zorgen dat de juiste gegevens (het bewijs) bij de aangifte worden gevoegd, om tot een mogelijk vervolgonderzoek te komen, is het van belang dat u de juiste gegevens veiligstelt."

Om de gegevens veilig te stellen geeft de politie advies hoe men de headers van een e-mail kopieert en bewaart, hoe men via printscreen schermafdrukken maakt en hoe men gevoerde MSN-chatgesprekken terug kan vinden, om vervolgens te printen of op cd te zetten.

Onlangs publiceerde het net geopende Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een "handreiking cybercrime" voor overheden, bedrijfsleven, opsporingsambtenaren en burgers om cybercrime te herkennen en er aangifte van te doen.

Reacties (8)
13-01-2012, 20:58 door Eerde
Gebruikersnaam en wachtwoord ? Bij welke NL bank werkt dat zo (nog) ?
verder moet iedereen die Internet bankiert dat nu wel weten of gewoon accepteren dat je stom bent (geweest).
14-01-2012, 06:48 door golem
Gebruikersnaam en wachtwoord ? Bij welke NL bank werkt dat zo (nog) ?
Waarschijnlijk de kleinere banken (prijsvechters) zoals Aegon, Leaseplan.
ING-ABN-Rabobank hebben z'on calculator of andere hardware.


verder moet iedereen die Internet bankiert dat nu wel weten of gewoon accepteren dat je stom bent (geweest).
Onbekenheid met de gevaren betekent niet stom, niet iedereen komt regelmatig op security.nl
Er moet volgens mij veel meer tv-tijd aan besteed worden, en dan niet alleen op NL 1,2 en 3.

En regelmatig terugkerend, want als men het heel vaak horen gaan ze het geloven.
Net zoals die reclamejongens doen.
14-01-2012, 11:41 door Anoniem
Nee hoor ING werkt gewoon met Gebruikersnaam en wachtwoord plus tan-code via SMS of zelfs papier!

Alleen personal banking heeft een calculator.
14-01-2012, 15:58 door Anoniem
Hoe komen die cybercrimedader aan ons mail adres en specifiek gericht op de bank waar jij zaken mee doet ?
dan moet daar toch een lek zijn .
wat gaan de banken hieraan doen.
15-01-2012, 18:01 door Anoniem
Valse bank e-mails? Wat is een bank e-mails? Een bank met e-mails? Ik vroeg me bij een andere kop af wat een gestolen ziekenhuis met harde schijven op eBay te maken heeft.

Sorry dat ik even zeur, maar er is echt verschil tussen "damessloffen" en "dames sloffen", die spatie kan de betekenis totaal veranderen. Samenstellingen schrijf je in het Nederlands aan elkaar, in de spreektaal hoor je het aan de klemtoon. Het lastige is dat als je je bewust bent van hoe dit verondersteld wordt te werken je als vanzelf spaties gaat lezen alsof ze bedoeld zijn zoals ze er staan, en dan schieten die onbedoelde interpretaties onwillekeurig door je hoofd als je zo'n kop leest. Het kan een onbedoeld komisch effect hebben, maar ook storend zijn.

http://woordenlijst.org/leidraad/6/8/
http://www.spatiegebruik.nl/
16-01-2012, 14:27 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe komen die cybercrimedader aan ons mail adres en specifiek gericht op de bank waar jij zaken mee doet ?
dan moet daar toch een lek zijn .
wat gaan de banken hieraan doen.

Onzin. Veel mensen geven zelf hun mailadres op verschillende websites die niet beveiligd zijn (banken hebben alleen maar beveiligde verbindingen en formulieren https) maar op marktplaats, facebook, eci, bol.com, enquetes, prijsvragen of noem maar een dwarsstraat laat heel nederland zonder problemen een mailadres achter. En is het kwestie van heel veel versturen vanuit de naam van verschillende banken. Er klopt er altijd wel 1 van. Ik krijg veel mails van ING en ABN terwijl ik daar echt geen klant ben en ook nooit geweest. Als het bij u toevallig wel klopt dat u alleen mails uit naam van uw bank krijgt is dat toeval. Of er is malware geplaats en ze kunnen zien op welke site u inlogd.

Banken spelen geen rol in het verspreiden van mailadressen, zij zijn netzoveel slachtoffer dan de consument, of zelfs meer, want zij draaien voor de kosten op, Als mensen nou eens gewoon met hun poten van andermans spullen af blijven is het leven een stuk eenvoudiger!

www.bankierveilig.nl
16-01-2012, 22:39 door sonnection.nl
Een tip voor de banken: gebruik DKIM voor alle uitgaande mail. DKIM (http://tools.ietf.org/html/rfc6376), wanneer toegepast in combinatie met ADSP (http://tools.ietf.org/html/rfc5617), kan een deel van de ellende voorkomen. Zie www.dkim.nl en www.dkim.org voor meer info over DKIM.

Is overigens een aanrader voor elke organisatie die e-mail serieus neemt.
24-01-2012, 14:12 door Anoniem
Ondernemers kunnen heel eenvoudig melding doen van phishing of andere cybercrimes bij de politie via het bedrijvenloket cybercrime op mijnpolitie.nl. Hoewel het probleem daarmee niet opgelost is, krijgt de politie wel inzicht over de aard en omvang van de problematiek. Melden dus op htp://www.mijnpolitie.nl/ondernemer!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.