In het geval een digitale aanval leidt tot een aanmerkelijk aantal dodelijke slachtoffers of grootschalige vernietiging van of schade aan vitale infrastructuur, mag de Nederlandse overheid een vergeldingsaanval uitvoeren. De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) maakte in december een advies over Digitale oorlogvoering waar dit in staat.
Daarbij gaf de AIV antwoord op de vraag onder welke omstandigheden een cyberdreiging kan worden beschouwd als het gebruik van geweld of een dreiging hiermee en onder welke omstandigheden een cyberaanval kan worden beschouwd als "een gewapende aanval waartegen geweld mag worden gebruikt ter zelfverdediging."
Volgens het AIV verbiedt het Handvest van de Verenigde Naties het gebruik of dreigen met het gebruik van geweld in internationale betrekkingen. "Onder het verbod valt gewapend geweld met een feitelijk of mogelijk fysiek effect op de staat die het doelwit is. Het verbod heeft echter ook betrekking op andere vormen van geweld die hebben geleid of hadden kunnen leiden tot dood, letsel of schade aan goederen of infrastructuur."
Drempel
Het gebruik van geweld in het kader van zelfverdediging op basis van artikel 51 van het VN Handvest is volgens het internationaal recht een uitzonderlijke maatregel, die bij gewapende digitale aanvallen slechts gerechtvaardigd wordt in situaties die uitstijgen boven de drempel van digitale criminaliteit of spionage, zo meldt het AIV.
"Voordat een digitale aanval het recht tot zelfverdediging rechtvaardigt, moet deze gevolgen hebben die vergelijkbaar zijn met die van een conventionele gewapende aanval. Wanneer een digitale aanval leidt tot een aanmerkelijk aantal dodelijke slachtoffers of grootschalige vernietiging van of schade aan vitale infrastructuur, militaire platforms of installaties of civiele goederen, moet deze gelijk gesteld worden met een ‘gewapende aanval’."
Het advies werd samen met de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) vandaag aan de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie aangeboden, zo meldt Nu.nl.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.