Vandaag is een zwarte dag voor internet, aangezien voor het eerst Nederlandse internetproviders worden gedwongen om een buitenlandse website te blokkeren, aldus XS4ALL directeur Theo de Vries. De provider moet samen met Ziggo abonnees geen toegang meer tot The Pirate Bay gegeven. Het gaat om een blokkade van een aantal IP-adressen en domeinen.
"De rechter vond de informatievrijheid – een grondrecht van alle Europese burgers – minder zwaarwegend dan de commerciële belangen van de entertainment-industrie", stelt De Vries. "De rechter vond zelfs dat beslissingen over het inperken van die informatievrijheid voortaan wel door de stichting BREIN genomen kunnen worden, zonder dat er nog een rechter aan te pas komt. Ik ben het zeer oneens met het vonnis, om heel veel redenen."
Censuur
Het blokkeren gaat volgens de XS4ALL-directeur veel te ver. "Dat is een ongelooflijk – en onacceptabel – zware maatregel. De betreffende IP-adressen staan weliswaar op naam van de Pirate Bay, maar dat wil niet zeggen dat er louter illegale zaken op gebeuren. Op een van de adressen, 194.71.107.19, is alleen maar het woord yeah te zien. Toch moet het geblokkeerd worden. Dat klinkt bizar, maar het is waar. Je kunt het zelf checken, maar helaas niet via een XS4ALL-verbinding." De Vries benadrukt dat achter één IP-adres honderden websites schuil kunnen gaan, en die door de blokkade ook gedupeerd raken.
"Dus de rechter kan nooit zeker weten dat hij met zijn beslissing niet honderden onschuldige websites dupeert. En het ongezien, en zonder zwaarwegende reden ontoegankelijk maken van informatie is in strijd met de informatievrijheid. Die informatievrijheid is een recht dat is vastgelegd in artikel 10 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dit is dus een maatregel die je misschien mag verwachten in China of Iran, maar niet in Europa."
Lobbyclub
De Vries bekritiseert ook het feit dat BREIN de zwarte lijst naar eigen inzicht kan uitbreiden."Niet alleen heeft de rechter bevolen een lijst IP-adressen en domeinen te blokkeren, hij heeft bovendien BREIN het recht gegeven de lijst met adressen zonder enige controle uit te breiden. Als BREIN een adres aan de zwarte lijst wil toevoegen, is het voldoende om ons een faxberichtje met de uitbreiding te sturen. Wij zijn dan verplicht om ook die extra adressen te blokkeren. En daarmee bepaalt BREIN feitelijk wat onze klanten wel en niet mogen zien."
En dat is een groot risico, aangezien BREIN een partijdige, private organisatie is, merkt De Vries op. "Een lobbyclub van de internationale entertainment-industrie. Zo’n organisatie mag natuurlijk nooit de macht krijgen om beslissingen te nemen die alleen door een onpartijdige rechter genomen mogen worden. En zelfs als BREIN zich volledig onpartijdig zou opstellen, en elke beslissing zeer zorgvuldig zou nemen, dan nog is het zeer onwenselijk om zonder controle adressen aan de lijst toe te voegen: een foutje is immers zo gemaakt."
Blokkade
Als laatste stelt de directeur op het weblog van XS4ALL dat een lijst niets oplost. Blokkades zijn namelijk altijd te omzeilen. "De internetters die BREIN wil tegenhouden, worden dus niet tegengehouden. Tegelijkertijd wordt wel onschuldige informatie geblokkeerd. Blokkeren mist dus aan twee kanten doel." XS4ALL heeft beroep tegen de uitspraak van de rechter aangetekend. "En we hebben er alle vertrouwen in dat de volgende rechter de juiste afweging zal maken. Zodat de blokkade weer kan worden opgeheven en deze zwarte periode hopelijk maar heel kort hoeft te duren."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.