Google gebruikt Chrome-gebruikers als 'honeypot' voor het in kaart brengen van onbekende downloads, waarbij het ook IP-adressen van gebruikers verzamelt. De browser beschikt over Safe Browsing, een feature die tegen phishingsites beschermt, maar ook de downloads van de gebruiker monitort. Hiervoor gebruikt Google een whitelist van bekende phishing- en malwaresites. Die sites worden aan de hand van de eigen webindex gevonden. "Elke pagina die je bezoekt, en elk onderdeel, zoals afbeeldingen en scripts op de pagina, wordt met deze lijst vergeleken", zegt software engineer Niels Provos. Provos merkt op dat hierbij niet de bezochte website wordt doorgestuurd.
Om gebruikers ook tegen onbekende sites en downloads te beschermen, analyseert Chrome de onderdelen van een website om te bepalen of het een phishingsite is. "Dit wordt lokaal op je computer gedaan en de bezochte websites worden niet met Google gedeeld", laat Provos weten. Als een pagina er verdacht uitziet, stuurt Chrome de URL wel voor verdere analyse naar Google en toont de gebruiker een waarschuwing.
IP-adres
In het geval van downloads controleert Chrome bestanden met een whitelist van bekende bestanden en uitgevers. Als een bestand van een onbekende bron afkomstig is, stuurt Chrome de URL, het IP-adres van de host en andere metagegevens, zoals omvang en hash, naar Google. Provos stelt Chrome-gebruikers gerust dat als Safe Browsing gegevens naar Google terugstuurt, de informatie alleen wordt gebruik voor het in kaart brengen van kwaadaardige activiteiten.
"Deze informatie wordt nergens anders binnen Google gebruikt." Na twee weken stript Google het IP-adres van de gebruiker en bewaart alleen de URL. Wie liever geen gegevens, zoals bezochte URL en het eigen IP-adres naar Google stuurt, kan de optie uitschakelen, besluit Provos.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.