Het is nog altijd onduidelijk hoe de FBI de Skype-chatgesprekken van de Nederlandse Megaupload-verdachte Bram van der Kolk heeft bemachtigd. Daarin laat Van der Kolk tegenover een Duitse collega weten dat hij oprichter Kim Dotcom niet met het geld van de onderneming vertrouwt. "Er zijn aanwijzingen dat de FBI spyware op de computers van de verdachten heeft geplaatst", meldt Cnet. De FBI wist zowel Instant Messaging-berichten via Skype, alsmede e-mailberichten te onderscheppen. Sommige van de logs dateren van 2007, terwijl Skype zegt berichten niet langer dan 30 dagen te bewaren en het strafrechtelijke onderzoek pas een paar maanden geleden begon.
Bronnen laten Cnet weten dat Skype, dat nu eigendom van Microsoft is, niet door de Amerikaanse overheid was gevraagd om informatie te overhandigen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie had het een gerechtelijk bevel gekregen om de berichten veilig te stellen. Iets wat niet nodig zou zijn geweest in het geval van een informant. "Het elektronische bewijs was verkregen via huiszoekingsbevelen", aldus een woordvoerder van het ministerie. Er zijn echter gevallen bekend waarbij de FBI in 2007 de CIPAV-spyware op de computers van verdachten plaatste.
Mol
Beveiligingsexpert Mikko Hypponen stelt dat de FBI de chatgesprekken al in bezit had voordat de huiszoekingen plaatsvonden. Dat zou volgens hem duiden op een Trojaans paard, een mol of dat Skype zou liegen over de manier waarop de chatfunctie werkt. Later twittert Hypponen dat waarschijnlijk één van de werknemers de berichten aan de FBI lekte. "Ik denk dat één van de Megaupload kerels zijn chatlogs bewaarde en in een mol veranderde."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.