Door Studentje: - Terughacken
Wanneer Nederlandse burgers en bedrijven worden aangevallen moet er in mijn ogen wel tegen opgetreden worden. Dit bericht geeft aan dat er vorig jaar voor zo'n 35 miljoen euro is gestolen via internetbankieren: https://www.security.nl/artikel/45719/1/Miljoenenfraude_met_internetbankieren_in_2012.html. Ik vind dat wij dit niet moeten laten gebeuren.
Dat is leuk. Maar wat heeft dat met terugkraken van doen? Wou je zeggen dat het doel alle middelen heiligt?
Dat ontspoort namelijk nogal snel in een analoog aan familievetes, of de Noordierse twisten. Die mensen leven in het verleden en blijven elkaar pesten omdat ze vroeger door elkaar gepest zijn. Lijkt me dat we nu juist een rechtsstaat hadden om dat een beetje in te perken.
De meeste criminelen gebruiken zelf ook gehackte systemen of systemen van de zogenaamde bulletproof hosters en zijn gevestigd in landen waar de politie (tenzij ze zelf een smak geld ontvangen) niet echt haar best doet om de criminelen op te pakken.
Hoe weet je dat? Wou je zeggen dat interpol voor niets is opgericht?
Daarnaast, als je toch druk aan het schermen bent met hoeveel miljoenen of zelfs miljarden het niet uitvoeren van deze plannen de industrie wel niet aan schade kost, waarom is een smak geld voor een legale oplossing dan ondenkbaar?
Het is uiteindelijk een economische kwestie ("IP" is een verdienmodelvehikel), net als dat het gehuil van big entertainment in feite angst voor het verlies van het aloude verdienmodel is. Vreemder is dan dat investeren in minder kraakgevoelige computerapparatuur nog steeds te duur is.
De overheid zelf beschikt niet over de expertise en de middelen om systemen van de aanvallers aan te pakken maar deze verantwoordelijkheid aan private partijen uitbesteden lijkt me gevaarlijk maar de enige oplossing. Er moet dan wel goed worden toegezien wat er gebeurt. Ik ben erg benieuwd naar jullie mening of en hoe dit het beste kan worden gedaan.
Persoonlijk denk ik niet dat een overheid die onwillig en onkundig is zich van de juiste expertise te voorzien voldoende toezicht op uitbesteding kan uitoefenen. Met andere woorden, "niet doen" is de enige oplossing.
Dit omdat onderhand toch wel duidelijk moet zijn, na vele kabinetten abjecte onkunde, dat onkundige bemoeienis erger is dan de kwaal. Realiseer je dit, en "niets doen" is met grote afstand te prefereren op alweer een onzalig plan van fred&ivo, in dit geval vrij direct door prinsmans c.s. ingefluisterd. Belangenverstrengeling is een onbekend begrip aldaar.
Hoe dan ook, dit is geen staatsrechtelijke oplossing, maar een soort digitale staatskaapvaart. Dat kan niet. Er zijn best betere oplossingen maar laten we beginnen de piraten van de macht te scheiden.