Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Een information security officer van ons bedrijf werd bij de douane gevraagd om zijn laptop aan te zetten ter controle. Toen bleek dat de harde schijf Truecrypt-versleuteld was, werd hij verplicht zijn wachtwoord in te typen voordat hij het land in mocht. De data op deze partitie bevatte vertrouwelijke gegevens met betrekking tot lopende onderzoeken binnen het bedrijf van de werkgever. Was hij werkelijk verplicht hieraan mee te werken? Of kan hij dan door zijn werkgever aansprakelijk worden gesteld voor het lekken van vertrouwelijke informatie?
Antwoord: Om maar met dat laatste: nee, dat kan niet. Een werknemer die op dienstreis is, reist met zijn bedrijfspet op en is daarmee niet persoonlijk aansprakelijk voor wat er bij het uitvoeren van die reis gebeurt. De wet bepaalt namelijk dat een werknemer alleen aansprakelijk is bij opzet of grove nalatigheid van zijn kant, en daarvan is zelden tot nooit sprake. Gaat hij op privévakantie, neemt hij ongevraagd de werklaptop mee én staan daar gegevens op die het land niet uit mogen, dan is er wellicht sprake van grove nalatigheid.
Als de overheid een werknemer verplicht tot een bepaalde handeling, dan moet de werknemer die uitvoeren en de werkgever kan hem dat niet verwijten. Het enige dat de werkgever kan doen, is procedures invoeren over wat te doen als er zo'n bevel komt. Zo hebben veel bedrijven protocollen voor het geval de NMa of andere autoriteiten aan de deur staan voor een inval. En als werknemer word je dan geacht dat protocol te volgen en niet gewoon de kluis mee te geven.
Maar goed, de meer algemene vraag over de laptop is natuurlijk het meest interessant. De douane heeft zeer brede doorzoekingsbevoegdheden, gebaseerd op art. 1:24 Algemene Douanewet en de Algemene wet bestuursrecht Een specifieke bevoegdheid tot ontsleutelen zul je hier niet in vinden.
Bij het betreden van ons land kom je naast de douane echter ook vaak de Koninklijke Marechaussee tegen, die (hoewel onderdeel van Defensie), gewoon onder de Politiewet valt en dus net als politieagenten dingen kan doorzoeken op grond van het Wetboek van Strafvordering. Dit wetboek kent een ontsleutelingsverplichting, art. 126nh. Dit bevel mag aan iedereen worden gegeven binnen de daar genoemde omstandigheden, maar natuurlijk niet aan een verdachte. Wel moet er sprake zijn van een strafrechtelijk onderzoek, oftewel er moet wel iets van een aanleiding zijn voordat men zo'n vordering mag geven.
In de VS is men hier een stuk losser mee. De douane doorzoekt daar zonder aanleiding willekeurige laptops, en hoewel daar rechtszaken over lopen lijkt deze praktijk daar legaal. De tips van Bruce Schneier zijn in de praktijk dan ook zeker aan te raden.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.