Hier nog iemand die is overgestapt van Linux naar Mac OS X. Een aantal jaar geleden ben ik overgestapt van Windows naar Linux. Ik was vroeger een gamer en had dus Windows nodig om mijn games te kunnen spelen. Helaas is het PC-gamen echter volledig verkloot door piraterij.
Doordat PC-gamers zo ontzettend veel illegaal downloaden, werd ik - als legale PC-gamer zijnde - geconfronteerd met de meest belachelijke kopieerbeveiligingen. Koop je een PC-game en dan moet je je spel via internet activeren en heb je al je activaties gebruikt, dan mag je het spel niet meer spelen, tenzij je naar de uitgever opbelt om aan te tonen dat je geen piraat bent.
Dan heb je ook nog die onzin met het tijdsverschil. Dan koop je om 8.00 uur 's morgens een spel en dan wil je het installeren en dan mag dat niet, aangezien het spel "nog niet uit is". Met tijdzones houden die Amerikanen geen rekening en ik als legale gamer wordt gezien als piraat, alleen maar doordat ik in een andere tijdzone leef. Zwaar belachelijk!
Naar mijn mening is het te belachelijk voor woorden dat zoiets mogelijk is. Ik heb altijd mijn games gekocht en ik ben de dupe van het gedownload van anderen. Dat terwijl de piraten er totaal geen last van hebben. Zij downloaden dagen voor de release namelijk al een gekraakte versie van het spel en kunnen het vóór de release dus al gewoon spelen, terwijl ik mijn legaal aangeschafte game niet kan spelen. Spellen horen naar mijn mening compleet onbeveiligd te zijn, zodat de legale gebruiker er geen last van heeft. Piraterij hoort niet iets te zijn waar een uitgever zich mee bezig hoort te houden, maar de overheid hoort hier juist tegen op te treden, dus kom maar op met ACTA. Duurt ook veel te lang voordat dat eens erdoor wordt gedrukt.
Oeps, ik ga ineens wel heel erg offtopic... Terugkomend op besturingssystemen: PC-games zijn dus volledig naar de kloten geholpen door de piraterij en ik had dus geen zin meer om mijn geld uit te geven aan games waarbij ik vervolgens moet smeken of ik alsjeblieft het spel mag spelen waar ik voor betaald heb, terwijl piraten volledig gratis en zonder enig enkel probleem al drie dagen lang hetzelfde spel zitten te spelen. Doordat ik geen games meer speelde, was Windows ook ineens geen vereiste meer en leek het mij een ideaal moment om op zoek te gaan naar iets anders.
Waarom op zoek gaan naar ierts anders? In de tijd dat ik stopte met gamen was Windows Vista nog vrij nieuw en ik had helemaal niets met dat besturingssysteem. Windows XP heb ik overigens ook nooit iets mee gehad. Ik gebruikte zelf altijd Windows 2000, wat ik nog steeds beschouw als het allerbeste product dat Microsoft ooit heeft uitgebracht. Maarja, dat besturingssysteem was ondertussen wel erg oud aan het worden en met Windows Vista had ik echt helemaal niets, dus ik wilde graag iets anders.
Ik had al vaker over Linux gehoord en gelezen en ik heb toen dus Ubuntu geïnstalleerd. In het begin vond ik het helemaal geweldig. Ik vond het echt een prachtig besturingssysteem, maar hoe langer ik het gebruikte, hoe meer dingen ik tegen kwam die niet werkten en hoe meer ik me aan het besturingssysteem ging irriteren. Toen ik het een jaar of twee gebruikte, werd ik er echt helemaal gek van. De ene na de andere bug kwam ik tegen en vervolgens kom je deze bugs tegen in bug reports op Ubuntu's Launchpad en zie je dat deze bug reports al uit 2005 stammen. Vervolgens kom je erachter dat de bug zelfs al bestond nog voordat Ubuntu bestond, aangezien het bug report van diezelfde bug op het bug tracking systeem van Debian al uit 1999 stamt. WTF??? Na 13 jaar hebben ze die bug dus nog steeds niet gefixed??? Dat is echt te belachelijk voor woorden!!! Als je vervolgens commentaar levert en vraagt waarom zo'n bug na 13 jaar en meer dan 250 reacties van klagende gebruikers nog steeds niet gefixed is, is de enige reactie die je krijgt: "Fix it yourself!"
Dat is het enige dat die ontwikkelaars van open source software kunnen roepen: "It's open source, so it bothers you, fix it yourself!" Dat is het grote probleem van Linux: het zijn open source ontwikkelaars die niet betaald krijgen en geen hogere macht boven zich hebben die ze verteld wat ze moeten doen, wat tot gevolg heeft dat iedereen maar doet wat hij leuk vind en het fixen van bugs vind uiteraard niemand leuk, dus dat doet dan ook vrijwel niemand. Als je als gebruiker dan klaagt, beginnen ze meteen te zeiken dat het open source is en ik dus geen recht van spreken heb, aangezien ik het zelf kan fixen. Nee, dat kan ik niet, want ik kan niet programmeren. Moet ik dan gaan leren programmeren om jullie bugs te fixen? Belachelijk!!! Jullie zijn die ontwikkelaars en ik ben de gebruiker. Dat is een heel groot verschil en dat verschil hoort er ook te zijn. Een gebruiker hoort zich niet bezig te houden met het oplossen van problemen die ontwikkelaars hebben veroorzaakt. Dat horen ze zelf te doen. Zij zijn niet voor niets ontwikkelaars. Helaas denken open source ontwikkelaars daar anders over en kunnen zij alleen maar roepen: "Fix it yourself!"
Ik had dus zo genoeg van dat stelletje amateurs en die amateuristsich troep die ze uitpoepen dat ik het weer tijd vond om over te stappen. Ik was op mijn werk in aanraking gekomen met Macs en dat was de beste computerervaring die ik ooit had meegemaakt. Vervolgens heb ik zelf een MacBook gekocht en na bijna 2,5 jaar ben ik hier nog steeds uitermate tevreden over. Alles werkt gewoon. Wat een verademing ten opzichte van Linux.