Aanvallen die naar een Chinees IP-adres worden herleid zijn niet geavanceerd en al helemaal niet het werk van de Chinese overheid. Dat beweert Gunter Ollmann van beveiligingsbedrijf Damballa. Vaak klagen gehackte overheidsinstanties en bedrijven dat de cyberaanvallen waarmee ze te maken hebben, van Chinese IP-adressen afkomstig zijn. Zodra Chinese IP-adressen worden genoemd denken mensen meteen aan door de Chinese overheid gesponsorde aanvallen, merkt Ollmann op.
"Als je een firewall beheert of de logbestanden van een IPS inspecteert, kan het je niet ontgaan dat er gigantisch veel aanvallen continu tegen je organisatie worden uitgevoerd afkomstig van apparaten die in China gehost worden. Een behoorlijk deel van die aanvallen zouden als "geavanceerd" worden geclassificeerd, wat betekent dat zolang ze geavanceerder zijn dan de detectietechnologie die je gebruikt, ze geavanceerd genoeg zijn om het werk gedaan te krijgen."
China
Veel systeembeheerders, security professionals en bedrijven denken dat het hier om Advanced Persistent Threats (APT) gaat, waar ook overheidsinstanties en defensiebedrijven voor huiveren, gaat Ollmann verder. Er is volgens de beveiligingsexpert een eenvoudige manier om te controleren of het ook een APT betreft. "Als je in je logs ziet dat de bron van een Chinees IP-adres afkomstig is, is het bijna zeker niet het geval."
Ollmann stelt dat veel van het kwaadaardige verkeer dat vanuit China afkomstig is, niet van criminelen hoeft te zijn die zich daar bevinden. Het kan ook gaan om criminelen die via proxies hun aanval vanaf Chinese computers uitvoeren. Zeker in het geval van cyberspionage zal een land geen IP-adres gebruiken dat naar het eigen land is te traceren, aldus de expert.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.