Door Anoniem:95% ligt binnen 2 standaardafwijkingen vanaf het gemiddelde en 99% binnen 3. Dus 2.5% meer dan 130 en 0.5 % meer dan 145.
95,4% om precies te zijn, dan kom je op 2,3% uit. Een IQ van 131 levert 1,9% op; 130,8 komt uit op 2,0%. De cijfers klopten wel, hoor, al lijkt het me nogal onzinnig om tienden van IQ-scores te hanteren.
Wat onder hoogbegaafd wordt verstaan weet ik niet.
Mensen die in het 98e of 99e percentiel vallen qua IQ, de top-2% dus.
Het is trouwens niet meer dan een arbitrair gekozen grens, een definitie die van hokjesgeest getuigt. Iemand met een IQ van 129 heeft echt geen noemenswaardig lagere intelligentie dan iemand met een IQ van 131, de foutmarge van een testuitslag is groter dan dit verschil. Twee mensen met hetzelfde IQ verschillen misschien wel veel meer van elkaar omdat ze in verschillende dingen uitblinken.
Het is zoiets als een temperatuur onder de 18°C frisjes noemen en daarboven lekker, en om op basis daarvan vervolgens te doen alsof 17,9°C een wezenlijk andere temperatuur is dan 18,1°C. Je voelt het verschil echt niet, en hoe koud of warm het aanvoelt hangt ook nog af van zaken als hoe hard het waait, hoe vochtig de lucht is, hoe je gekleed bent en hoe moe je bent.
En dat gebeurt heel vaak. Ben je wel of niet dyslexisch? Heb je wel of geen ADHD? Ben je wel of geen autist? Heb je wel of geen burn-out? Ben je wel of niet hoogbegaafd? Het wordt vaak behandeld alsof het termen zijn die iets heel exacts met een heel precies definiëerbare grens aangeven, terwijl het eigenlijk niet meer dan grove indicaties zijn van verschijnselen die in eindeloos veel gradaties en combinaties voorkomen. Het is betekenisloos om een brede categorie van een scherpe grens te voorzien. Door in nuances te denken in plaats van in die scherp gescheiden categorieën bouw je een veel waarheidsgetrouwer beeld op van mensen en van situaties.