Als het aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ligt mogen gemeentes straks drones inzetten om bewoners en bezoekers in de gaten te houden. Het plan is onderdeel van een wetsvoorstel omtrent flexibel cameratoezicht. De Tweede Kamer zal zich op 12 september samen met de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) over de inzet van de drones buigen, zo meldt Metro vandaag.
Drones mogen nu alleen bij hoge uitzondering worden ingezet voor opsporing of om mensenmassa's bij evenementen in de gaten te houden. Voor vast cameratoezicht gelden ook nog allerlei regels. Opstelten wil dat er sneller geschakeld kan worden en pleit daarom voor flexibeler cameratoezicht.
De onbemande vliegende camera's spelen een rol in het plan van de minister. "Vliegend cameratoezicht en handcamera's gedragen door bijzondere opsporingsambtenaren zijn niet uitgezonderd van de reikwijdte van het wetsvoorstel", schrijft Opstelten in zijn voorstel.
"Het is niet mogelijk om in gebieden waar een verhoogde kans op verstoring van de openbare orde doorlopend aanwezig is, constant mankracht in de vorm van politieambtenaren of boa's, in te zetten. Tegelijkertijd kan het wel noodzakelijk zijn om, in het belang van de handhaving van de openbare orde, in die gebieden door middel van de inzet van camera's toezicht te kunnen houden als op dat moment geen politieambtenaren of boa's aanwezig zijn."
Het College ter Bescherming Persoonsgegevens laat tegenover Metro weten dat de inzet van drones duidelijk moet worden gecommuniceerd aan het publiek en nooit op privéterrein mag gebeuren.
Minister Opstelten werd onlangs nog genomineerd voor een Big Brother Award vanwege zijn hackvoorstel, zijn plannen voor kentekenregistratie en een hele reeks andere voorstellen en uitspraken waaruit zijn desinteresse voor privacy blijkt, aldus burgerrechtenbeweging Bits of Freedom dat het evenement rondom de awards organiseert.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.