Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: In onze buurt levert een van de buren nogal wat overlast. Om een klacht hierover in te kunnen dienen, heb ik een en ander stiekem gefilmd. Maar mag dat eigenlijk wel? Er staan ook onschuldige buren op, en ik heb het niemand vooraf verteld. Moet ik nu toestemming gaan vragen?
Antwoord: Filmen in de openbare ruimte is eigenlijk altijd toegestaan, dat is namelijk onderdeel van de informatievrijheid - het recht van vrije meningsuiting omvat ook het recht om informatie en meningen te verzamelen.
Bij een aangebrachte camera geldt er op grond van de strafwet een plicht om deze duidelijk kenbaar te maken, dus met een bordje of andere waarschuwing. En die camera mag dan alleen datgene filmen waarvoor hij is opgehangen. Meestal hangt die camera daar voor de beveiliging van huis en erf, en dan moet hij daarop gericht zijn. Hier zou wellicht verdedigbaar zijn dat je juist wél de buren filmt, omdat het gáát om de buren.
Hebben de buren dan geen recht op privacy? Jawel, ook in de tuin en ook op de weg, maar dat recht is niet absoluut. Het recht van de andere bewoners om geen overlast te hebben bestaat namelijk ook, dat is deel van hún privacy.
De vraag of je de buren dan onopgemerkt mag filmen, komt dan neer op een afweging van die twee belangen. En in de praktijk betekent dat de vraag of het nou écht nodig is, dit hele zware middel. Zijn er geen getuigen, kan er geen wijkagent komen kijken?
Ook belangrijk is wat je doet met de beelden. Ze alleen aan gemeente of politie (of verhuurder) laten zien is eigenlijk altijd toegestaan, ze bewijzen je klacht. Publicatie op Youtubekanaal Mijnsuperirritanteburen gaat 'm niet snel worden.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.