Terwijl een centrale database met vingerafdrukken voor Nederlanders is teruggedraaid wil minister Opstelten die voor vreemdelingen juist wel invoeren, ook al is onbekend hoe groot het fraude-probleem is dat de minister hiermee wil aanpakken. Dat laat Privacy Barometer in een opinie weten. De website monitort de actuele stand van de politiek over privacy.
Uit een brief aan de Eerste Kamer blijkt dat minister Opstelten een centrale database met vingerafdrukken van vreemdelingen direct wil invoeren, waarbij hij onderzoek of het systeem noodzakelijk is niet nodig vindt. Op dit moment behandelt de Eerste Kamer een wetsvoorstel waarmee van elke vreemdeling tien vingerafdrukken worden afgenomen.
Samen met een pasfoto en andere beschrijvende kenmerken, worden deze gegevens in een centrale database gestopt en tien jaar bewaard. Het is de bedoeling dat met dit systeem de identiteit van vreemdelingen kan worden vastgesteld, zodat fraude wordt tegengegaan.
Daarnaast mag de politie de gegevens doorzoeken om onbekende verdachten bij misdrijven te vinden. Nederland gaat hiermee veel verder dan Europese regels voorschrijven, aldus de Privacy Barometer. Er komen volgens de minister "meer dan een miljoen" vreemdelingen in de database. Een groot deel hiervan zijn asielzoekers.
Het is echter onduidelijk hoe groot het fraude-probleem is dat Opstelten wil aanpakken, omdat fraudegevallen niet worden geregistreerd. De minister wil dit echter ook niet onderzoeken. Er wordt wel aan een 'integrale monitor identiteit' gewerkt om inzicht te krijgen in identiteitsfraude in Nederland, maar die is pas eind 2013 beschikbaar.
Het CDA in de Eerste Kamer vindt dat er eerst goed onderzoek gedaan moet worden voordat zo'n kostbaar systeem met centrale database wordt ingevoerd. Pas als fraudegevallen geregistreerd worden, kan worden vastgesteld hoe groot de fraude is. Dan wordt duidelijk of een dergelijk systeem wel nodig is. Ook D66 en GroenLinks betwijfelen het nut en de noodzaak van het systeem.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.