Onderzoekers hebben een prototype firewall ontwikkeld die moet voorkomen dat hackers draadloze medische apparatuur zoals pacemakers, insulinepompjes en hersenimplantaten kunnen hacken. Het team van de Purdue en Princeton universiteiten hadden al eerder aangetoond dat medische apparaten zijn te hacken en dit catastrofale gevolgen kan hebben. "Je kunt allerlei soorten verschrikkelijke mogelijkheden voorstellen", zegt professor Anand Raghunathan. "Het gemak waarmee we draadloze medische systemen wisten te hacken motiveerde ons om aan dit probleem te werken."
De apparaten worden door honderdduizenden mensen gebruikt. Volgens professor Niraj Jha is het risico dat pacemakers straks gehackt worden klein. "De voordelen van pacemakers en insulinepompjes zijn veel groter dan het kleine risico dat mogelijke hackers vormen."
Het team van beide professoren ontwikkelde een medische monitor genaamd MedMon, die als een firewall fungeert. Het systeem moet voorkomen dat hackers de medische apparaten kunnen overnemen. "Het is een extra apparaat dat je kunt dragen, zodat je het bestaande ingebrachte apparaat niet hoeft te vervangen", merkt Raghunathan op. "Het zou als ketting kunnen worden gedragen, of bijvoorbeeld in je mobiele telefoon worden geïntegreerd."
Firewall
Veel medische apparatuur heeft draadloze ontvangers en zenders, waardoor zorgverleners diagnostische tests kunnen uitvoeren en gegevens downloaden. Die draadloze interface opent ook de deur voor potentiële hackers, die de insulinedosis of pacemaker kunnen manipuleren, waardoor de patiënt sterft.
De MedMon monitort het inkomende en uitgaande verkeer van het apparaat. Het gebruikt een "meerlaagse anomalie detectie" om potentieel gevaarlijke transacties te detecteren. In dit geval slaat de firewall alarm en kan de patiënt de kwaadaardige pakketten blokkeren en zo voorkomen dat die de medische apparatuur bereiken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.