De Nieuw-Zeelandse autoriteiten zouden het PRISM surveillanceprogramma van de NSA hebben gebruikt om internettycoon Kim Dotcom en andere oprichters van de inmiddels verdwenen downloadsite Megaupload te bespioneren. De surveillanceprogramma's zouden oorspronkelijk bedoeld zijn om inlichtingen over ander landen te verzamelen en terrorisme te bestrijden, maar blijken ook te zijn ingezet tegen de mensen achter de downloadsite. Dat blijkt uit documenten die blogger Keith Ng onderzocht.
Hij bekeek de politieverklaringen die betrekking hadden op de inval bij Kim Dotcom, die vorig jaar plaatsvond. Daaruit blijkt dat de Nieuw-Zeelandse politie en inlichtingendiensten direct van Amerikaanse surveillanceprogramma's zoals PRISM gebruik kunnen maken om e-mail en ander verkeer te onderscheppen.
De Nieuw-Zeelandse politie zou een lijst met "selectors" (zoekopdrachten) aan het Government Communications Security Bureau (GCSB) hebben overhandigd, om e-mail en ander verkeer van Dotcom en zijn Megaupload partners te onderscheppen.
De term selectors wordt onder ander door de Amerikaanse inlichtingendienst bij het surveillanceprogramma Xkeyscore gebruikt. Het bestaan van dit systeem werd bekend dankzij de documenten die klokkenluider Edward Snowden aan de media doorspeelde.
Een aantal "selectors of interest" zijn in de documenten onherkenbaar gemaakt, maar anderen, waaronder de e-mailadressen van Kim Dotcom en de proxyserver die voor een aantal accounts en websites werd gebruikt zijn nog steeds zichtbaar. Ook medeoprichters Bram van der Kolk en Sven Ecthernach waren het doelwit van de elektronische surveillance.
Vorig jaar werd Dotcom opgepakt wegens vermeende schendingen van het auteursrecht via zijn downloadsite Megaupload.com. De aanklacht was door de Amerikaanse autoriteiten ingediend. Volgens Australische media zou het bespioneren van Dotcom, zijn vrouw en Van der Kolk illegaal zijn, aangezien de Nieuw-Zeelandse wet dat niet toestaat.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.