Doordat Windows-gebruikers steeds vaker een virusscanner gebruiken zien cybercriminelen zich gedwongen om Mac-gebruikers aan te vallen. Dat beweert Adam O'Donnell, onderzoeker bij beveiligingsbedrijf Sourcefire. Sinds 2003 groeide het aantal Mac-dreigingen naar zo'n 250. Die stijging heeft volgens de onderzoeker niet veel met het marktaandeel te maken. Vier jaar geleden schreef O'Donnell een rapport waarin hij 'game theory' gebruikt om te voorspellen wanneer cybercriminelen zich op Mac OS X zullen storen.
Formule
Als voorwaarden voor zijn berekening stelt de onderzoeker dat Windows-gebruikers een virusscanner gebruiken, terwijl Mac-gebruikers dit niet doen. Daarnaast zouden virusscanners een 80% kans hebben om malware te detecteren. Aan de hand van een vergelijking kwam O'Donnell tot de conclusie dat Apple bij een marktaandeel van 16% interessant voor cybercriminelen zou worden.
Volgens onderzoeksbureau IDC heeft Apple nu een aandeel van 11%. Toch is het platform relatief gezien getroffen door één van de grootste virusuitbraken in de geschiedenis. Als reden geeft O'Donnell dat virusscanners steeds effectiever worden. "Ik ging ervan uit dat de effectiviteit van virusscanners rond de 80% zit. Maar als dat getal stijgt, gaat het marktaandeel waarbij Macs interessant worden omlaag."
Virusscanner
Inmiddels zouden virusscanners al meer dan 80% kunnen detecteren, hoewel sommige statistieken dat tegenspreken. Bij een effectiviteit van 93% hoeft Apple nog maar een aandeel van 6,5% te hebben om een interessant aanvalsdoelwit te zijn. Met het aankomende besturingssysteem Mountain Lion wordt het installeren van kwaadaardige code aan banden gelegd, net als met iOS het geval is.
Tot die tijd adviseert O'Donnell Mac-gebruikers om alert te blijven. "Als je al het nieuws uit de securitywereld volgt hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Maar als het de Mac van je ouders is die je één keer per jaar met kerst patcht, moet je waarschijnlijk wel anti-virus draaien."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.