GroenLinks wil onderzoeken hoe vaak Nederlanders op sociale media zoals Facebook, Twitter, Hyves en ook via google.nl door opsporingsdiensten van politie of justitie worden gevolgd. Uit antwoorden van schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Arjan El Fassed blijkt dat demissionaire staatssecretaris Teeven (justitie) hier geen cijfers over wil geven. GroenLinks wil alle providers van social media benaderen om uitsluitsel te krijgen hoe vaak en in welke vorm opsporingsdiensten van politie en justitie hen sommeren om gegevens te verstrekken over gebruikers van social media.
Het ministerie van Veiligheid & Justitie zou geen inzicht in het aantal taps willen geven omdat het niet in belang van de opsporing zou zijn. Demissionair staatssecretaris Teeven zou bovendien bang zijn dat de cijfers mensen afschrikt in het gebruik van social media. Volgens El Fassed is die redenering te bizar voor woorden.
Rechtstaat
"Het gebruik van social media schrikt alleen maar af als die kans groot is. Dergelijke inbreuken op privacy van burgers mogen niet zomaar onder de pet gehouden worden. Bovendien schrijven privacyregels voor dat internetters worden geïnformeerd als ze afgetapt worden. Daar moet de Nederlandse regering zich gewoon aan houden", merkt het Tweede Kamerlid op.
"De staatssecretaris bezigt een misplaatste sfeer van geheimzinnigheid rond het volgen van social media. Ook schakelt hij een onafhankelijke rechterlijke controle op de toepassing van dit soort opsporingsmethoden uit. Dat is onaanvaardbaar in een democratische rechtstaat."
Koploper
Nederland is in Europa al koploper wat betreft het aftappen van telefoongesprekken. Dezelfde praktijken lijken zich volgens El Fassed nu ook af te tekenen op het gebied van internetgebruik.
"Het Wetboek van Strafvordering schrijft voor dat justitie de persoon in kwestie na het aftappen hierover informeert. Ook over het onderwerp van het onderzoek. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat justitie dit achterwege laat. Waarom geeft Teeven niet gewoon openheid van zaken?"
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.