image

"Kennisgebrek politie nekt bestrijding cybercrime"

donderdag 10 mei 2012, 14:08 door Redactie, 10 reacties

De Nederlandse politie heeft onvoldoende kennis in huis om cybercrime op het moment adequaat te bestrijden. Dat zegt Wouter Stol, hoogleraar Politiestudies met bijzondere aandacht voor 'cybersafety', in een interview met Security.nl. Volgens Stol is de opsporing en vervolging van cybercriminelen door politie en justitie nog steeds een probleem in Nederland. In het geval van hacking of een virtuele diefstal, of iemand die op straat beroofd is, gaat de beroving voor en blijven de virtuele misdrijven op de plank liggen, laat Stol weten.

Justitie zou wel bezig zijn om cybercrime op de agenda te krijgen. "Maar over de gehele linie is het kennisniveau nog te laag." Als iemand bijvoorbeeld via Facebook wordt gestalkt of zijn account wordt gehackt en daarmee naar het politiebureau gaat, is het goed mogelijk dat de agent die de aangifte opneemt niet weet wat hij hiermee aan moet. "De kans dat vervolgens iemand met succes een dader opspoort is natuurlijk ook nog eens een stuk kleiner."

Processen
Het opsporen van cybercriminelen, ook de kleine jongens, is nog altijd lastig voor politie omdat het niet gewend is dit soort zaken te onderzoeken. In de echte wereld bestaat de bulk van de misdrijven uit kleine vergrijpen, zoals woninginbraken e.d. Daar zijn de politieprocessen op in gericht. In het geval van cybercrime zijn dat soort processen er nog niet, stelt de hoogleraar.

Stol denkt dat de misdrijven in fysieke wereld prioriteit krijgen omdat die meer impact op burgers hebben. "Politieagenten kijken op basis van ervaring en maatschappelijk inlevingsvermogen wat ze met een zaak moeten."

Er gaat echter wel het een en ander verschuiven. "Er zal meer aandacht voor cybercrime komen en de politie zal er ook beter in worden." Daarbij zal politie vaker met partners samenwerken. "Het wordt zoveel en het is naar verhouding nog steeds vrij ingewikkeld, wat betekent dat de politie niet alles kan oplossen."

Stol acht het mogelijk dat de platformen waar cybercrime plaatsvinden zich actiever met de bestrijding ervan gaan bezighouden. "De politie zal steeds meer met private partners gaan samenwerken om te kijken wie allemaal z'n steentje kan bijdragen om het probleem op te lossen."

Als de identiteit van een dader bekend is, kunnen veilingsites of banken maatregelen nemen door iemand uit te sluiten. Bedrijven en politie vinden elkaar steeds vaker, omdat ook bedrijven er baat bij hebben dat er geen cybercrime op hun platform plaatsvindt. Zo is er bijvoorbeeld een samenwerkingsverband tussen politie en marktplaats.

Slachtoffers
Om te voorkomen dat burgers het slachtoffer van kleine cybercrime worden, zoals een buurman of ex-partner die op een account inlogt, adviseert Stol toch als basis een goede computerbeveiliging. "En hou je inloggegevens geheim." In de meeste gevallen gaat de gebruiker in de fout. En dat maakt het onderzoek vaak lastig.

"Het wordt meestal niet duidelijk hoe het probleem is ontstaan en weten mensen niet hoe dat is gebeurt. Ze zeggen dan dat hun computer is gehackt, maar hebben geen idee wat de oorzaak is. Misschien was de gebruiker slordig met zijn wachtwoord, maar kan hij dat zich niet meer herinneren."

In het geval van veilingfraude, waar het nog altijd het vaakst fout gaat, moeten gebruikers gewoon argwanend genoeg zijn. Dus wie verkoopt het product, heeft hij goede kritieken en recensies.

Cybercrime
Ondanks dat de kleine criminaliteit op het web niet vaak in de media komt, pikt de politie de boodschap wel op, gaat Stol verder. "Als cybercrime van het volk is, moeten we ervoor zorgen dat cybercrime van elke agent is. Daar is het de afgelopen jaren ontspoord. Er werd altijd gedacht dat cybercrime het werk van hightech criminelen was en dit met wat hightech agenten was op te lossen."

Stol merkt op dat de samenleving snel verandert en cybercrime nu de manier is waarop mensen delicten plegen. "De vraag is dan ook of je het nog steeds cybercrime moet noemen. Daardoor lijkt het namelijk of het iets aparts en technisch is, maar het is alledaags. Jongeren doen niets anders en weten niet anders. Als ze elkaar bedreigen doen ze dat niet via het schoolplein, maar via Facebook of Twitter."

"En ook als ze seksuele escapades uithalen doen ze dat ook online. En daar gaat dan ook van alles mis, ook in juridische zin. Voor die mensen die dat doen is het alledaags, maar als wij het cybercrime blijven noemen en het beeld hebben dat het iets heel specialistisch is, dan houden we ons zelf voor de gek."

Reacties (10)
10-05-2012, 14:33 door yobi
Ik mis toch wat cijfers. Bijvoorbeeld: hoe vaak is er aangifte gedaan betreffende cybercrime en hoe vaak is de zaak blijven liggen.
10-05-2012, 16:45 door spatieman
onvoldoende ?
nou ,ze monitoren gewoon twitter ! en pakken iedereen op die er iets boos op zegt !
HELDEN !!
10-05-2012, 17:54 door Anoniem
Heb destijds de KLPD challenge met succes gedaan. Nooit meer wat van gehoord...
10-05-2012, 18:41 door Anoniem
Dit is niet helemaal waar, ik kan uit ervaring vertellen dat er bij de politie wel degelijk kennis is voor het uitvoeren van dergelijke onderzoeken. Het probleem is alleen dat het zoveel is en er nog steeds door de minister geen extra mensen op de afdelingen digitale expertise wordt bijgeplaatst.

Bij de recherche is de kennis aanwezig althans bij de personen waar ik mee heb gewerkt.

Echter is het wel zo dat mensen bij het doen van aangiften op het bureau tegen onkunde van de agenten aanlopen. Zij hebben niet de kennis op digitaal gebied en snappen daarom ook niet wat wel en niet strafbaar is op digitaal gebied.

De kennis bij de recherche is er dus wel alleen bij de agenten op het bureau niet.
10-05-2012, 22:49 door wallum
onvoldoende ?
nou ,ze monitoren gewoon twitter ! en pakken iedereen op die er iets boos op zegt !
HELDEN !!
precies! en dan hebben ze weer een 15-jarige puber van z'n bed gelicht omdat hij op twitter gedreigd heeft de school in de fik te steken... wat een menskracht moet dat monitoren kosten.
11-05-2012, 09:58 door Anoniem
In mij belevenis zal cybercrime een onderdeel zijn van een CERT (govCERT in NL?).
Dat de politie de melding krijgt van de burger - alright - maar laat het de CERT of CSIRT voor de juiste term het oplossen?
Zo team bestaat nu volgens mij in het korps zelf ook.

Het laatste kopje komt meer in de lijn van politie werk en dat is juist genaamd 'Cybercrime' terwijl die incidenten die genoemd worden nu niet van dat niveau zijn. Ik zou daar wel onderscheid in maken anders blijft het een hele berg 'CyberCrime' en moet een team van alles een beetje doen. Specialisten zijn juist de noodzaak dat daar te kort aan is dat kan, maar dan wordt 't tijd om te gaan opleiden? Achja.. Het is goed dat hier over geroepen wordt zulke artikelen zal op ten duur leiden tot actie.
11-05-2012, 16:52 door SPlid
@ anoniem 18:41 , laat ik eens raden u werkt bij de recherche welke cybercrime onderzoekt, lijkt me een spannende baan
11-05-2012, 18:20 door Anoniem
Door wallum:
onvoldoende ?
nou ,ze monitoren gewoon twitter ! en pakken iedereen op die er iets boos op zegt !
HELDEN !!
precies! en dan hebben ze weer een 15-jarige puber van z'n bed gelicht omdat hij op twitter gedreigd heeft de school in de fik te steken... wat een menskracht moet dat monitoren kosten.
Dat valt wel mee denk ik. Laat een computer alle (Nederlandse) tweets lezen, filter op steekworden e.d. net zoals een spamfilter, dan heb je al snel een redelijk kort lijstje wat door een mens gelezen moet worden.
12-05-2012, 14:34 door cowboysec
............................
...........................ergh3tr g 24gwg3w4grfvbsb45y645f
overal hetzelfde........................ik had daar ook gesolliciteerd...helaas afgewezen en ik denk qua formele criteria terecht, maar toch:

Politiek: we hebben het te druk met de economische crisis
Directie: we moeten een Risico Analyse maken
Managers: we moeten prioriteiten stellen
Werknemers: ik weet niet meer wat voren of achteren is...druk....druk...vakantie....druk...
Security specialisten zoals ik hobbyen maar wat aan omdat er geen vraag naar ons is.

Terwijl er hele volkstammen werkeloos, afgekeurd of anderszins thuis achter de geraniums zitten welke nou net die slagkracht zouden kunnen leveren om het momentum te bereiken waarmee we eens resultaat boeken in deze discussie maatschappij. Den Haag: hou he vooral bezig met geen discriminatie, geen emancipatie, dure rapporten, eigen gewin...maar luister vooral niet naar het volk wat jullie gekozen heeft en waarvoor jullie er net zitten toch.
15-05-2012, 08:03 door dutchfish
Beste Wouter je slaat de spijker op zijn kop.

Als ik zie hoe het gesteld is met de Nederlandse kennis economie dan vraag ik me echt af waarom het kenniscentrum uitblijft.

Niet alleen zou de KLPD hier voordeel uit kunnen putten maar op een aantal andere fronten loopt Nederland al achter.

Alles begint bij goed technisch hoger onderwijs dat zich in het bedrijfsleven/overheid weet te manifesteren. Dat is naar mijn mening de 'missing link' die volledig ontbreekt. Van daaruit kan men dan eenvoudiger kwaliteitseisen ontwikkelen die hout snijden.

Maastricht als euregio zone was hier ooit voor aangewezen, maar het lijkt alleen bij mooie plannen gebleven.

Wie er iets aan kan doen mag het zeggen, beste heren politici.

Mijn 2 centen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.