Een beveiligingslek in Windows dat in 2011 werd ontdekt is de meest aangevallen kwetsbaarheid in de eerste helft van 2013. Dat beweert het Finse anti-virusbedrijf F-Secure in het halfjaarrapport. Het gaat om CVE-2011-3402, een kwetsbaarheid in de TrueType font parsing engine in de Windows-kernel.
Het probleem speelde in Windows XP, Vista en Windows 7 en werd door het zeer geavanceerde Duqu-virus gebruikt. Dit virus is volgens experts en anti-virusbedrijven gemaakt door dezelfde personen die achter de beruchte Stuxnetworm zaten, die weer het werk van de Amerikaanse en Israëlische autoriteiten zou zijn.
Via de kwetsbaarheid wisten aanvallers bij tientallen organisaties in te breken. Ze stuurden deze organisaties een Word document, dat vervolgens het lek in Windows-kernel misbruikte om malware te installeren. De aanvalscode die van het lek misbruik maakt werd later ook door andere cybercriminelen opgepakt en gebruikt voor het aanvallen van consumenten en bedrijven. Toen was er echter al een update van Microsoft beschikbaar, dat het lek in december 2011 patchte.
CVE-2011-3402 mag dan het meest aangevallen lek zijn, de Top 5 van favoriete kwetsbaarheden van cybercriminelen wordt gedomineerd door Java. De overige vier vermeldingen in de Top 5 zijn namelijk allemaal Java-lekken. De vijf kwetsbaarheden zijn bij elkaar goed voor 95% van alle waargenomen aanvallen in de eerste zes maanden van dit jaar.
Internetgebruikers krijgen dan ook het advies om beveiligingsupdates direct te installeren zodra die beschikbaar zijn en het aanvalsoppervlak te verkleinen door bijvoorbeeld de Java browserplug-in uit te schakelen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.