Door svenvandewege: Ik vraag me altijd af hoe noodzakelijk een url blocker is, evenals een emailscan. Naar mijn mening is de zogenaamde "on access scan" afdoende. Moet iedere drive-by download en iedere emailworm niet eerst uitgevoerd worden, weliswaar met of zonder de gebruiker als tussenkomstigheid, maar de on access scanner zou er wel altijd alarm op moeten slaan.
Nee, want een standaard on-access virusscanner scant bestanden tijdens het
lezen. Bij de meeste exploits belandt er helemaal niets op je schijf (dat kan de maker desgewenst voorkomen door de http header
Cache-Control: no-cache, no-store). En als er wel naar schijf geschreven wordt (browsercache), wordt er vaak niet uit het bijbehorende bestand gelezen - dus slaat de virusscanner niet aan.
En het zijn niet alleen URL-blockers (site gebaseerd) die malware tegenhouden, maar in mijn ervaring ook blockers van kwaadaardige javascript (content gebaseerd). Lastig is alleen dat er eindeloos veel manieren zijn om javascript te obfusceren waardoor het relatief eenvoudig is om virusscanners te omzeilen.
Voor e-mail geldt iets vergelijkbaars: deze worden vaak in database-achtige bestanden opgeslagen, en soms vindt daarbij versleuteling plaats. Zonder versleuteling moet een virusscanner maar zien te raden waar de laatste mails in die database zijn geschreven (tenzij er een API voor beschikbaar is en de virusscanner deze benut). Nb. PST files van 1GB zijn geen uitzondering, het lijkt me niet bevorderlijk voor de performance als virusscanners die 1GB elke keer helemaal gaan scannen na een wijziging (en het is nog maar de vraag of eventuele exploits en/of malware bestanden dan als bestand kunnen worden herkend). Bij versleuteling van zo'n mailboxfile is de virusscanner natuurlijk kansloos. De beste plek om e-mail te scannen is dus als deze nog 1 niet-versleuteld objectje (met daarin eventuele bijlagen) is in bijv. Outlook - via de API die mailprogramma's meestal bieden voor dit doel.
Omdat exploits de webbrowser of het emailprogramma als doel kunnen hebben is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium, dus na onmiddellijk na ontvangst of na decryptie indien van toepassing (denk aan https en bijv. secure pop3/IMAP via SSL).
Overigens heb ik sterk het gevoel dat AV-Comparatives een veel te rooskleurig beeld schetst. In mijn ervaring zijn virusscanners bijzonder slecht in het alarm slaan bij gecompromitteerde of bewust malware verspreidende websites (denk aan laatst nu.nl, daar zijn toen heel wat PC's door besmet geraakt waarvan velen gewoon een up-to-date virusscanner draaiden).