Een Finse rechter heeft bepaald dat eigenaren van een open WiFi-netwerk niet verantwoordelijk zijn voor illegaal materiaal dat via het access point wordt gedownload. Het Finse Anti-Piraterij Centrum, een coalitie van copyrighthandhavers, had een Finse vrouw wegens copyrightschending aangeklaagd. Ze moest 6.000 euro betalen wegens materiaal dat via het Direct Connect (DC++) protocol via haar internetverbinding was uitgewisseld.
De vermeende copyrightschending vond plaats tijdens een periode van 12 minuten op 14 juli 2010. Op die dag was er een theatervoorstelling in een voormalig schoolgebouw waar de vrouw woonde, en waar honderden mensen op af kwamen. Het Finse Anti-Piraterij Centrum kon niet bewijzen dat de vrouw het materiaal zelf had gedownload. Volgens de rechter staat het aanbieden van een WiFi-verbinding dan ook niet gelijk aan het schenden van copyright.
Verantwoordelijk
Tevens wilden de aanklagers dat de vrouw in de toekomst niet soortgelijke overtredingen zou begaan. Dat zou betekenen dat copyrighthouders de juridische mogelijkheid zouden krijgen om onbeveiligde WiFi-netwerken te sluiten. Tevens stelde de rechter vast dat een WiFi-eigenaar niet verantwoordelijk is voor overtredingen die derden plegen, zo laat de advocaat van de vrouw in een persbericht weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.