De overheid zou meer open source moeten gebruiken om zo het goede voorbeeld op het gebied van privacy en bewustzijn te geven, zo vindt de PvdA. Vorige maand vond er een algemeen overleg plaats van de vaste commissie voor Economische Zaken over de Kabinetsvisie op e-privacy.
Kern van deze visie is goede bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer van de eindgebruiker van online diensten door bedrijven. De PvdA maakt zich echter zorgen over de uitwerking van de visie. "Aan de ene kant erkent de regering het grote belang van privacy en het belang van vertrouwen in het digitale domein, maar aan de andere kant neemt de regering te weinig concrete maatregelen om de privacy beter te waarborgen", zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug.
Volgens haar gaat het er onder andere om dat internetgebruikers meer controle over hun online privacy krijgen en daar ook hun eigen verantwoordelijkheid in kunnen en moeten nemen. Eén van die oplossingen hiervoor wordt door Mozilla Firefox aangeboden in de vorm van een "do no track me"-optie, zo merkt ze op. Deze optie laat websites weten dat de gebruiker niet gevolgd wil worden. Ze vraagt minister Kamp van Economische Zaken dan ook om met de browsermakers te gaan praten om te bekijken wat gebruikers kan worden aangeboden.
"Wij moeten ervoor zorgen dat mensen ook zelf begrijpen wat er gebeurt als zij het internet opgaan. Je kunt een bestandje aanbieden en daarin dingen uitleggen, maar je kunt ook het heft in eigen hand nemen en jezelf verantwoordelijker gaan voelen." Oosenbrug vindt dat internetgebruikers niet alles aan een ander kunnen overlaten. "Je moet uiteindelijk ook je eigen verantwoordelijkheid nemen."
Om internetgebruikers het goede voorbeeld te geven wat betreft het nemen van de eigen verantwoordelijkheid pleit het PvdA-Kamerlid voor meer opensourcesoftware. "Ik denk over die browsers het volgende. Als Firefox het wel kan aanbieden en Internet Explorer dat niet doet, waarom zouden we dan als overheid, ook als Kamer, niet zeggen: misschien moeten we keuzevrijheid geven en bekijken of we gebruik kunnen maken van Firefox?"
Oosenbrug stelt dat de overheid moet laten zien dat het voor een veiligere manier van internetten kiest. "Mijn collega van de SP refereerde er al aan: volledige veiligheid op internet bestaat niet, zeker niet na alles wat bekend is geworden over het NSA. We moeten ervoor zorgen dat deze bewustwording er komt. De overheid heeft wat dit betreft ook een voorbeeldfunctie. Misschien zullen we dan meer opensourceoplossingen moeten aanbieden."
Het Kamerlid is voorstander van opensourcesoftware omdat de transparantie waar steeds over wordt gesproken al in de software aanwezig is, omdat iedereen de broncode kan bekijken. Ze vroeg minister Kamp dan ook of de overheid het ziet zitten om het goede voorbeeld te geven en toch meer te kiezen voor opensourceoplossingen.
Kamp geeft daarop een positieve reactie. "Het antwoord is: ja. Alleen, dat antwoord is het waardevolst als het ook door mijn collega Plasterk gegeven wordt. Hij bekijkt hoe dit vanuit de overheid moet worden georganiseerd. Hij is ook erg in dit onderwerp geïnteresseerd", aldus de minister. Die stelt dat er bij "gelegenheid" op het verzoek tot meer opensourcesoftware zal worden teruggekomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.