image

Waarom Google je niet tegen Big Brother beschermt (video)

dinsdag 22 mei 2012, 08:33 door Redactie, 5 reacties

Volgens privacyonderzoeker Christopher Soghoian leven Amerikaanse burgers op dit moment in een surveillancestaat. En in tegenstelling tot wat Hollywood en andere filmmakers ons laten geloven, is grootschalige surveillance helemaal niet meer zo arbeidsintensief. Dat vertelde Soghoian tijdens de TEDx San Jose conferentie. De opname van Soghoian's kwartier durende lezing zijn nu op YouTube verschenen, zo laat de onderzoeker op Twitter weten.

"De surveillance vindt tegenwoordig via een paar toetsaanslagen plaats, in een comfortabele kamer met airconditioning", aldus Soghoian. Het zijn echter niet de vingers van politieagenten die via het toetsenbord de surveillance uitvoeren, maar werknemers van grote internetbedrijven aan wie onze vertrouwelijke gegevens toevertrouwen. "Onze moderne surveillancestaat zou niet mogelijk zijn zonder de gewillige medewerking van deze bedrijven."

Reacties (5)
22-05-2012, 09:48 door choi
''If we want privacy we have to start paying for it''
Iedereen wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en voor de meeste Nederlanders is zelfs dat te duur.

Ik ken Lavabit en Wuala voor encrypted en zero-knowledge mail en opslag. Nu nog een Nederlandse telefoonprovider met een zero-retention policy zoals het door Soghoian genoemde Cricket.
22-05-2012, 12:37 door Anoniem
Door choi: ''If we want privacy we have to start paying for it''
Iedereen wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en voor de meeste Nederlanders is zelfs dat te duur.

Ik ken Lavabit en Wuala voor encrypted en zero-knowledge mail en opslag. Nu nog een Nederlandse telefoonprovider met een zero-retention policy zoals het door Soghoian genoemde Cricket.
Maar waarom cloud storage? Lokale encrypted storage is goedkoper en best eenvoudig.
Je gaat wel aan een belangrijk ding voorbij en dat is dat de gemiddelde Nederlander niet zozeer voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten maar eigenlijk gewoon een gemakzuchtig naïef volgschaap is. De meesten hebben de indruk dat het niet zo'n vaart zal lopen en velen vertrouwen erop dat bedrijven en overheden netjes met hun gegevens zullen omgaan. Het komt nauwelijks in ze op dat dat weleens niet het geval zou kunnen zijn en als ze het al te horen krijgen halen ze hun schouders op met de uitspraak; "ik heb toch niets te verbergen". Zolang Nederlanders nergens last van hebben zullen ze ook niets zeggen of doen. Om even terug te kijken naar de Duitse bezetting (om het gemakzuchtige van Nederlanders aan te geven) zien we dat in de eerste jaren vrijwel niemand, op een aantal uitzonderingen na, zich druk maakte over de bezetting omdat vrijwel niemand er last van had. Dat werd later wel anders en toen begon het klagen en het gejank pas. Apart is dan ook dat verzetshelden direct na de bezetting met de nek werden aangekeken omdat ze zich verzet hadden en daar had de rest 'last' van...... Dat gedrag zie je nog steeds terug, indien een groep mensen besluit dat het afgelopen moet zijn met die geheimzinnigheid van overheden zoals Anonymous of andere groepen mensen dat hebben gedaan door geheime stukken openbaar maken, dan worden ze veroordeeld omdat anderen er 'last' van hebben. Dat is het Nederlandse volk in een notendop en daar gaan jij en ik niets aan veranderen.
22-05-2012, 13:53 door choi
Maar waarom cloud storage? Lokale encrypted storage is goedkoper en best eenvoudig
Omdat ik een veilige backup wil die zich op een andere locatie bevindt dan het origineel.

Heb je origineel én backup op dezelfde locatie, dan ben je de pineut als er wordt ingebroken of als Al Qaida een vliegtuig in je gebouw in vliegt.

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereidt, zeg maar, en dan is er nog Murphy's Law...

Ter leering ende vermaeck het verhaal van een hacker die dit is overkomen. http://www.youtube.com/watch?v=U4oB28ksiIo&feature=player_embedded (04:50)
23-05-2012, 12:28 door Anoniem
"Nu nog een Nederlandse telefoonprovider met een zero-retention policy zoals het door Soghoian genoemde Cricket."

Mag dat uberhaubt wel in NL ? Volgens mij is men verplicht bij wet het te bewaren:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_bewaarplicht_telecommunicatiegegevens

EU Dataretentie wetgeving van een paar jaar geleden, misschien kun je je dat nog herinneren.
16-06-2013, 19:48 door Anoniem
Je kunt je backup natuurlijk ook op een Truecrypt volume op een externe harddisk maken en die bij een goede buur of vriend leggen,
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.