image

66% OV-forensen gluurt bij anderen op het scherm

woensdag 9 oktober 2013, 14:25 door Redactie, 7 reacties

Tweederde van de forensen die met het openbaar vervoer reist gluurt bij anderen op het scherm of luistert weleens gesprekken af, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 5000 medewerkers en leidinggevenden in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Dit kan een risico voor gevoelige bedrijfsinformatie zijn, aldus Iron Mountain dat het onderzoek liet uitvoeren. De trein is de voornaamste plek waar glurende forensen bedrijfsgevoelige gegevens kunnen aantreffen, gevolgd door het vliegtuig en de bus. Verder blijkt dat één op de vijf forensen weleens met gevoelige bedrijfsinformatie werkt gedurende het reizen met het openbaar vervoer en vliegtuig.

Image

Reacties (7)
09-10-2013, 15:02 door Anoniem
Niet gluren maar ongevraagd delen is de praktijk.
Weleens in een volle 'ambtenarentrein' gezeten, regelmatige treinspitsreiziger?
Je mocht willen dat je de vele luide telefonische gesprekken of luid sprekende collega's die de werkdag nog eens met elkaar doornemen niet zou kunnen horen.
Als er iemand naast je zit ontkom je niet aan een toevallige blik op tablet, notebook of laptop scherm. Die korte blik levert weinig informatie op, toevallig langer kijken wordt spoedig beantwoord met een afkeurende blik.
Met tweederde van een vijfde kom je volgens mij uit op 13 % van de reizigers waar dat het geval zou kunnen zijn.
09-10-2013, 15:08 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 09-10-2013, 15:08
Door Redactie:
Tweederde van de forensen die met het openbaar vervoer reist gluurt bij anderen op het scherm of luistert weleens gesprekken af [...]
Dit kan een risico voor gevoelige bedrijfsinformatie zijn [...]
Verder blijkt dat één op de vijf forensen weleens met gevoelige bedrijfsinformatie werkt gedurende het reizen met het openbaar vervoer en vliegtuig.
"Gluurt" en "luistert af"?
Of je hebt domweg zicht op iemands beeldscherm of hoort iemands gesprek.
Zolang mensen zicht geven op hun beeldscherm en hardop (en doorgaans zelfs op luide toon) gesprekken voeren, is het voor medereizigers onmogelijk om niet te zien en niet te horen. Dit wordt nog versterkt door het feit dat kleur en beweging op een beeldscherm of de bezigheden van de gebruiker onwillekeurig aandacht trekken van verveelde medereizigers en dat het niet volgen van een luid gesprek helaas zo goed als onmogelijk is.
Enkel wanneer alle reizigers verplicht van een blinddoek en oordoppen worden voorzien is dit te voorkomen.
Het geen zicht geven op je beeldscherm en het op gedempte toon een gesprek voeren dat helpt uiteraard ook al een stuk.
En ten slotte: Gevoelige informatie wissel je niet mondeling of telefonisch uit in de openbare ruimte en toon je ook niet via je beeldscherm aan je medereizigers. Wie dat wel doet is dom en waarschijnlijk verwijtbaar onachtzaam.
09-10-2013, 15:13 door Briolet
Verder blijkt dat één op de vijf forensen weleens met gevoelige bedrijfsinformatie werkt gedurende het reizen met het openbaar vervoer en vliegtuig.

Ik vraag me ten stelligste af of 20% van de forensen überhaupt over bedrijfsgevoelige informatie beschikt.
09-10-2013, 15:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-10-2013, 16:49 door Preddie - Bijgewerkt: 09-10-2013, 16:51
Door Briolet:
Verder blijkt dat één op de vijf forensen weleens met gevoelige bedrijfsinformatie werkt gedurende het reizen met het openbaar vervoer en vliegtuig.

Ik vraag me ten stelligste af of 20% van de forensen überhaupt over bedrijfsgevoelige informatie beschikt.

Elke werknemers beschikt over informatie die het bedrijf kan schaden. De meeste zijn het zich zelf alleen niet bewust, dit kan bijv. gaan over de locatie van sleutels, hoe lang er mensen in het pand zijn wat de interne procedures zijn etc. etc.
09-10-2013, 16:51 door Preddie
Gezien het topic, vond dit filmpje er wel bij passen:

http://www.dumpert.nl/mediabase/6528471/7bf0fbeb/jeugdzorg_privacy_faal.html
10-10-2013, 11:51 door Briolet - Bijgewerkt: 10-10-2013, 11:51
Wat ook opvalt is dat diverse laptop testen vermelden "goede kijkhoek". Maar het begrip "goed" is een zeer vage kreet als je over laptops praat. Afhankelijk van wie je vraagt moet een kijkhoek bij een laptop juist smal zijn (geen gluurders) of juist breed (met een paar man achter die laptop meekijken).

Als je vaak in de trein werkt is een goede kijkhoek dus een beperkte kijkhoek. Op zijn minst werkgevers die een laptop aan de werknemers geven zouden hier rekening mee moeten houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.