Door Mysterio:
Een ander punt van aandacht is dat er geen 'ze' en 'we' is. Wij hebben massaal op de VVD en PvdA gestemd en wij staan massaal achter het beleid van die partijen. Hoewel populistisch wordt geroepen dat bij verkiezingen de uitslag totaal anders zou zijn, geloof ik daar geen biet van. Het volk heeft er vertrouwen in dat het uiteindelijk wel goed komt met dat bespioneren.
Alsof iedereen een partij heeft die hem/haar op het lijf geschreven is. Ik moet nog meemaken dat een politieke partij een programma heeft waar ik volledig achter sta. In de praktijk zijn er meerdere partijen waar ik het deels mee eens en deels mee oneens ben, en deels weet ik het niet omdat ik echt niet thuis ben in alle onderwerpen. Waar ik op stem is dus wat de beste match op lijkt te leveren, maar het is nooit een perfecte match. Ik zou raar staan te kijken als dat niet eerder regel dan uitzondering is (tenzij je houding er een is van: ik hoor bij deze club dus is dit mijn mening).
Aangenomen dat je al op een partij hebt gestemd die in de regering terecht komt, dan is het maar zeer de vraag of je het met alle beleidskeuzes eens bent, al helemaal als die door de noodzakelijke samenwerking met coalitiepartners ook nog eens van het verkiezingsprogramma afwijken. Als een meerderheid in het algemeen achter VVD/PvdA staat wil dat nog niet zeggen dat dat ook voor een specifiek onderwerp geldt.
Ik ben benieuwd naar wat de reactie zal zijn. Wat mij trof in het gelinkte Volkskrant-artikel is dit:
In Nederland lijkt van grote verontwaardiging geen sprake. [...]
Opmerkelijk, want in een rapport over cybersecurity van het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt digitale spionage door andere staten als 'hoge dreiging' gedefinieerd.
Volgens de gehanteerde definitie is er dus sprake van hoge dreiging. Gaat men nu zeggen dat een vriend die (even gechargeerd) een pistool tegen je slaap houdt niets verkeerd doet omdat hij nou eenmaal een vriend is, of wordt gekeken naar hoe de ander zich feitelijk gedraagt en concludeert men dat het kennelijk toch niet zo'n goede vriend is als gedacht omdat hij dat soort dingen doet, en dat die "vriend" enigzins veranderd is sinds hij ons in 40-45 uit de nesten heeft geholpen?
Het is niet zwart/wit, natuurlijk, maar het zint me niet dat dingen als de dreiging destijds om bij ons binnen te vallen als Amerikaanse militairen voor het internationale strafhof gedaagd zouden worden, en wellicht nu dit, nooit met duidelijke signalen beantwoord worden. Als je onze soevereiniteit niet respecteert kan je ambassadeur onmiddelijk opstappen, bijvoorbeeld. Van vrienden hoef je niet alles te pikken, en als een vriend zich als een almachtige bullebak gedraagt moet je misschien ooit eens het lef opbrengen om hardop te zeggen dat hij geen vriend meer is als hij zo doorgaat.