https://www.security.nl/posting/364602/Groep+cyberhuurlingen+maakt+honderden+Mac-slachtoffers
Door Anoniem: Door Anoniem: macbooks hebben geen bios.
Mier je altijd over woordkeuze , in een artikel wat door een paar journalisten gegaan is ?
Door Peter V.: Ik vind het niet zo belangrijk (meer) of iemand een fout maakt dat een Mac geen BIOS heeft en dat het EFI wordt genoemd. Belangrijk vind ik wel dat we van elkaar zouden leren. Niet iedereen heeft een LINUX, of Windows of Mac-computer thuis staan en weet daar evenveel van. Het zijn niet voor niets gecompliceerde apparaten (met gecompliceerde software).
...
Feiten & principes : verschil tussen BIOS of EFI niet belangrijk?Het sop lijkt de kool niet waard, wat is nu een feitje of een woordje waard? Doe niet zo moeilijk, ga ik niet doen, ik leg je wel uit waarom het belangrijk is wèl kleine feitjes te corrigeren als het er toe doet.
Wanneer je een expert bent op het gebied van security of erover schrijft als journalist met (veronderstelde) expertise en kennis van zaken is het m.i. wel degelijk belangrijk. Dat gaat over zorgvuldigheid.
Zorgvuldigheid die belangrijk is om het mogelijke idee bij de lezer weg te nemen dat diegene of niet weet waar hij / zij het over heeft, klakkeloos uitspraken van een ander over neemt, of dat opschrijft vanuit een ander eigen belang of uit belang van een ander.
Bijvoorbeeld om publiciteit te genereren. Iets waar anti virusbedrijven of bepaalde journalisten met een meer specifieke anti-platform focus (geen verwijt in specifieke richting) bijvoorbeeld nog wel eens een handje van hebben, bijvoorbeeld zaken voor bijvoorbeeld het Mac platform erger voorstellen dan werkelijk het geval is. Anders verkoop je helemaal geen antivirus software meer ;-)
Feiten onderscheiden is wel zo belangrijk, ook om een andere reden, zoals bijvoorbeeld recent met een bericht over de Icefog* malware die hoewel gericht op Windows systemen in Korea en Japan merkwaardig genoeg vooral OS X systemen besmette in China.
Nadere lezing leerde dat het ging om verschillende vormen van aanpak, géén multiplatform virus dat diverse OS-en in één keer wist te pakken maar varianten gemaakt voor elk specifiek Os.
In vergelijkende zin betekent dat, dat als je schrijft over een Rootkit, Bootkit, MBR Malware, Bios Malware, you-name-it-malware en er aanwijzingen zijn dat het EFI van Mac OS X daar mogelijk ook kwetsbaar voor is, je dat als zodanig ook expliciet moet benoemen en nader omschrijven.
Het kan zijn dat je iemand anders citeert die dat gezegd heeft, het is dan nog je eigen afweging als journalist of je daar nog een eigen kanttekening bij maakt (ik ben voor, dat levert meer eigen, sterkere, hopelijk kritischer, interessanter nieuws content op).
In dit geval is er nog een belofte hangende voor het verkrijgen van meer informatie van de onderzoeker zelf.
Besmetten van het EFI van Mac OS X, als het lukt, vergt vermoedelijk een heel andere aanpak dan besmetting van het BIOS op een ander OS, simpelweg omdat het verschillende soorten 'systemen' zijn met een andere werking c.q. indeling.
Wanneer je het èn passant even niet de moeite vindt dat onderscheid te maken, suggereer je impliciet dat we te maken hebben met een nog slimmere, gevaarlijker en nog complexere malware doordat zij feitelijk multiplatform is.
Dat zou nog meer nieuws zijn dan een nieuw slim singleplatform malware exemplaar wat de nodige gevolgen heeft. Je jaagt dan onnodig bij een nog grotere gebruikersgroep schrik aan en hebt tegelijkertijd veel meer media exposure (begrijpelijk in een tijd dat nieuws (te) vaak in dienst staat van de marketing van een product, zoek zelf je voorbeelden maar).
Het gaat dus niet over het aanhangen van een OS ten koste van een ander OS, ja laten we die OS fan discussies vooral achter ons laten (in dit topic niet van toepassing) en dat gaat op deze site verassend goed (hulde!), en laten we hier inderdaad vooral kijken wat je van elkaar kan leren (ook recent hier al geschreven).
Belangrijk blijft altijd in alle nieuwsberichten en security discussies dat je zorgvuldig bent en blijft met de feiten, gewoon om de zaken zo helder als mogelijk te houden, alleen met juiste informatie kom je tot oplossingen en aanvaardbare uitkomsten.
Fouten in berichtgeving of reacties kunnen gecorrigeerd worden als dat nodig is, dat moet je wel willen of durven.
Het feit dat 'iemanden' over opmerkelijkheden of mogelijke oneffenheden een opmerking maken gaat dus over zorgvuldigheid en helpt in meer of mindere mate ook de discussie erover helder te houden.
Daarbij vind ik het niet erg als iemand geen verstand heeft van Linux of Mac, van een onderzoeker of journalist verwacht ik wel, nee dat is een eis, dat hij zij dan ook de verantwoordelijkheid neemt uitspraken daarover extra te wikken en te wegen en mogelijk nog eens op juistheid te toetsen. Volgens mij staat er wel een Mac ergens ten burele, bij de site sponsor zit op delen ook heel veel Mac expertise.
Citeren, al dan niet met kritische kanttekening blijft een overweging.
SDR
Wat betreft SDR, ik heb er geen verstand van (sorry P.V.), het lijkt een beetje op het verhaal van malware die gebruik maakt van geluid.
Op basis van geluid en gebruik van de microfoon functionaliteit communiceren of malware activeren, wat op zich een veel slimmere aanpak zou lijken te zijn omdat computers en mobile telefoons over zowel luidsprekers als microfoons beschikken.
Hoe de gemiddelde consumenten computer radiogolven moet opvangen is mij nog niet duidelijk. En in het geval dat je computer besmet is en radiogolven staat te zenden (?!), wat is dan het bereik? Moeten malware'mannen' in een variant op de google streetview auto door de straat gaan rijden op die signalen dan op te vangen?
Voor besmetting moet je dan al vooraf over de specifieke geolocatie van de computer beschikken en meer voldoende data hebben om gericht een computer te besmetten.
Dat kan vast en is een fascinerend idee, het lijkt me dan nog altijd dat het om malware gaat die niet bedoeld is voor de grote aantallen gebruikers maar voor specifiek gerichte acties.
Malware waarvoor de gemiddelde gebruiker (Pc, ? Linux, Mac?) zich voorlopig nog geen zorgen over hoeft te maken?
EFI van de Mac,
aanpassen of besmetten.
Ik zag hier een ho.ax linkje dat iets moest bewijzen.
Natuurlijk is het EFI van de Mac aan te passen, je kan het namelijk bijvoorbeeld upgraden of aanpassen voor (geloof ik) linux installaties, dat zal niemand (?) ontkennen (?).
Of het EFI van de Mac met efficiënt succes te besmetten is echt iets anders, het wordt in ieder geval geprobeerd, gerichter linkje hierbij met wat studiemateriaal, voor de liefhebbers :
http://ho.ax/De_Mysteriis_Dom_Jobsivs_Black_Hat_Paper.pdf
oordeel vooral verder zelf ;-)
P.s.,
als vaker gezegd, ieder zijn plezier met zijn eigen Os,
het is geen Os fan site maar een Security forum,
daar zijn de meesten het denk ik over eens en dat merk je ook (zeer positief)
* https://www.security.nl/posting/364602/Groep+cyberhuurlingen+maakt+honderden+Mac-slachtoffers