Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Onlangs kregen wij een claim van een advocatenkantoor over een fotootje op onze bedrijfswebsite. Die foto zou 400 euro hebben moeten kosten, terwijl hij overal gratis te vinden is op allerlei sites. Onze designer zegt dan ook dat het legaal is wat wij doen. Volgens de advocaat maakt dat niet uit en hij dreigt nu met duizenden euro's te claimen bij een rechtszaak. Wat moeten we doen?
Antwoord: Foto's zijn auteursrechtelijk beschermd. Je mag ze dus niet overnemen, zeker niet op een zakelijke site, zonder een licentie (gebruiksrecht) van de fotograaf of rechthebbende. Het maakt niet uit dat andere sites de foto al gebruiken, dat hij zonder watermerk op internet stond of dat er geen metadata met copyrightvermelding in stond.
Steeds meer fotografen schuimen het internet af op zoek naar mogelijke inbreuken. Ze sturen dan hoge facturen, vaak gebaseerd op hun duurste categorie gebruiksvergoeding met een opslag van 2x of 3x dat tarief "wegens ontbreken toestemming" of "vanwege afbreuk exclusiviteit". Of ze die opslagen bij de rechter toegekend krijgen is de vraag, maar aan die vergoeding betalen ontkom je niet. Zeker niet als zakelijke afnemer. Je moet gewoon weten dat er rechten op foto's zitten.
Een bijzonder geval is het Amerikaanse Getty images. Dit bedrijf stuurt ook al enkele jaren sommatiebrieven voor fotogebruik, maar lijkt nooit door te pakken. Specifiek daar luidt dus het advies, foto weghalen en niet in discussie gaan.
Het maakt niet uit of je de foto zelf hebt uitgezocht of dit door een ander hebt laten doen. Degene die de website exploiteert, is aansprakelijk voor de inhoud. De claim naar de fotograaf moet je dus zelf afhandelen. Hooguit kun je de claim verhalen op de websitebouwer, maar dat hangt af van de algemene voorwaarden die hij hanteert en de wijze waarop hij aan de foto kwam.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.