Door Briolet: Dus als je een draaischijfmeter hebt, nooit laten vervangen--vooral niet als je ooit terug wil leveren of dat al doet, maar in het algemeen dus ook al niet.
Ook bij een slimme meter kun je terugleveren. Die draait niet terug, maar registreert de stoom in twee richtingen en dan is het een simpel aftrek sommetje. Alleen het verschil betaal je als consument.
Niet alle "slimme" meters kunnen het, je krijgt een ander tarief waar ook nog eens anders met de belasting wordt omgegaan, en het werkt alleen maar als je je eerst opgegeven hebt en dat ze het dan ook aangezet hebben, wat je niet onmiddelijk kan controleren -- je moet maar hopen dat ze het goed ingesteld hebben, en iedere rekening goed nakijken of ze niet "perongeluk" jouw teruglevering "vergeten" hebben.
Een draaischijfmeter is *veel* simpeler, en levert jou als terugleverancier minder gedonder en meer geld op.
De keuze is daarmee duidelijk.
Toch zullen we op lange termijn naar slimme meters toe moeten. Als we straks nog meer zonnepanelen en windmolens hebben, zal er een periodiek overschot aan stroom ontstaan. Je moet dan stimuleren dat juist dan stroom op lokaal niveau verbruikt wordt. Nu heb je een overgang tussen dag/nachtstroom op vaste tijden, maar met slimme meters kun je heel lokaal de tarieven aanpassen aan piekmomenten. b.v. om dan je accupak van je elektrische auto op te laden, of gewoon een losse accu gebruiken om alvast was goedkope stroom in te slaan voor de duurdere periode.
Alleen heb je daar als afnemer weinig aan, want niet voorspelbaar, en dus niet op inspringbaar. Voor dit soort gein huur je het stroombedrijf in, die dat maar moet opvangen met bijvoorbeeld opslagmechanismen*. Dus je verbruik springt niet in maar het tarief schommelt wel op onvoorspelbare wijze, wat je rekening onvoorspelbaar maakt. De meeste mensen zullen dan dus op diezelfde lange termijn toch maar weer naar een vast tarief toewillen (vergelijk, bijvoorbeeld, mobiele telefoonabonnementen met "bundels"), desnoods een iets hoger tarief zolang het maar altijd hetzelfde is. En dan heb je aan een simpele draaischijfmeter weer genoeg. Dus ben ik het met de "we moeten wel" stelling niet eens, en zie het als niet meer dan doorzichtige doordrukpropaganda. Dat, of de spreker heeft er nog niet echt over nagedacht.
De keuze blijft daarmee duidelijk.
Ik heb ook zonnepanelen en kan optioneel een accu aan de omvormer hangen. Zolang ik de stroom terug mag leveren en van het verbruik kan aftrekken, heb ik nog niets aan een accu, maar als ik het niet kan verrekenen zal ik het zelf in een accu gaan opslaan.
Persoonlijk zou ik een paar accus neerzetten om een stroomuitval op te vangen, als UPS zeg maar, en daarna rustig terugleveren. Tegen de tijd dat er vele "groene" stroomproducenten actief zijn worden die accus een boel interessanter want het stroomnetwerk riskeert instabieler worden, precies vanwege de onvoorspelbaarheid en het voortdurend moeten aan- en afschakelen van bijspringcentrales--wat hun efficientie overigens niet ten goede komt. Tot op het punt dat het ook zonder zonnepanelen op het dak interessant wordt accus in huis te hebben, om de grillen en de nukken van het weer en het verbruik op te vangen.
* Voorlopig vooral met kolencentrales want je moet iets hebben wat snel opgestookt kan worden. Dat kan met bv. nuclear niet. Overigens was het gebrek aan gebruik 'snachts maar niet makkelijk afrembare centrales de reden voor een nachttarief. Dat zal met "groene energie" eerder een dagtarief worden, met extra kosten voor in de vroege avond als de wind gaat liggen en de zon verdwijnt en iedereen voor de buis hangt, kookt, z'n keteltje opzet, en zo verder.