image

Nederlanders opgepakt wegens fraude met internetbankieren

donderdag 24 oktober 2013, 17:35 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 24-10-2013, 19:07

De politie heeft maandag vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden aangehouden, die worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige digitale fraude en witwassen. Door het besmetten van computers van rekeninghouders zouden er honderden frauduleuze overboekingen zijn gedaan.

De bende verstuurde e-mailberichten met kwaadaardige links. De e-mails leken onder andere van Nuon en het KLPD afkomstig te zijn. Zodra internetgebruikers de meegestuurde links openden en hun software niet hadden gepatcht, raakten ze geïnfecteerd met de TorRAT-malware en hadden de criminelen toegang tot de computer. TorRAT werd ook via de DNS-hack van Conrad.nl verspreid.

Overboekingen

Via TorRAT is het mogelijk om internetbankieren te manipuleren, door informatie aan te vullen, te wijzigen of te verwijderen. De malware voegt nieuwe betalingsopdrachten toe of wijzigt bestaande betalingsopdrachten zonder dat de rekeninghouder dat kan zien, zo laat het OM weten. De frauduleuze overboekingen kwamen terecht op bankrekeningen van moneymules.

Zij werden geronseld om hun bankrekeningen beschikbaar te stellen of om nieuwe bankrekeningen te openen en hun inloggegevens af te staan. Om het gestolen geld door te sluizen zijn in binnen- en buitenland ook bedrijven opgericht en zakelijke rekeningen geopend.

Bitcoins

Het OM laat verder weten dat de verdachten vermoedelijk het crimineel verkregen geld in de digitale valuta bitcoin hebben omgezet. Eén van de mannen beheerde zelf een bitcoin exchange service, waar geld kan worden omgezet in bitcoins. Door het Openbaar Ministerie is beslag gelegd op 56 bitcoins, die inmiddels zijn omgezet in meer dan 7700 euro. Om hun criminele activiteiten af te schermen maakten de verdachten gebruik van TorMail, een gratis dienst die gebruikers in staat stelt anoniem berichten te versturen en te ontvangen.

Het politieonderzoek richt zich op de periode van het voorjaar 2012 tot heden en op meer dan 150 frauduleuze transacties. Verschillende banken en bedrijven hebben aangifte gedaan van computercriminaliteit. De omvang van de schade benadert mogelijk ongeveer een miljoen euro.

Reacties (3)
24-10-2013, 23:30 door Studentje
Goed dat die gasten zijn opgepakt. Je hoort vaak dat het Russen of Oost-Europeanen zijn, maar blijkbaar zijn er dus ook Nederlandse cybercriminelen.

Op een andere site las ik trouwens dat de opgepakte Peter Larmit een bekende Bitcoin-handelaar was en samenwerkte met banken.

Weet iemand wat er trouwens met hun botnet gebeurt? Gaat de politie de geïnfecteerden waarschuwen? Het lijkt me niet handig als de besmette computers nu door andere criminelen worden overgenomen.
25-10-2013, 13:31 door 0tactic - Bijgewerkt: 25-10-2013, 13:35
ik geloof dat juist in Nederland er meer criminelen zijn dan in oost blok. Heeft immens meer te maken met dat hier meer Security Proffecianals zijn. En hoe ik heb bekijk er zijn White Hat and there are Black Hats. ;) Trowens ze hebben maar 56 bitcoins maar de schade is aan mijoen euro. ????????????
31-10-2013, 12:41 door Petertje J
Enkele opmerkingen over het (niet) oppakken van cirminelen die geld aftroggelen:
- Je moet meestal geld overmaken naar een bankrekening of er is een bankrekening mee gemoeid.
- Je kunt geen bankrekening openen zonder ID-kaart en NAW-gegevens.
- Alle betalingsverkeer wordt gelogd (al was het maar door de NSA).
Waarom is het dan zo moeilijk om de lui op te pakken?!! Opsporingsinstanties en OM doe daar eens wat aan!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.