Een vrouw die de laatste foto van haar overleden zoon verliest omdat de systeembeheerder die van haar iPad verwijdert, een schaduwkant van Bring Your Own Device (BYOD) waar zowel werknemers als werkgevers bij stil moeten staan. Dat zegt Cesare Garlati, Vice President Mobile Security van anti-virusbedrijf Trend Micro in een interview met Security.nl.
Bij BYOD mogen werknemers hun eigen apparatuur op de werkvloer gebruiken. Vaak stellen werkgevers hier wel bepaalde eisen aan, zoals de installatie van bepaalde beheersoftware. "Veel mensen weten niet dat hun werkgever op hun apparaat kan meekijken. Dat is een deel van het probleem", aldus Garlati. Volgens de BYOD-goeroe moeten werknemers voordat ze met hun eigen apparatuur aan de slag gaan eerst achterhalen hoe de privacy van hun eigen data op hun eigen apparatuur geregeld is.
Als voorbeeld geeft Garlati de auto-wipe functie die via mobiele managementsystemen aanbieden. Zodra een toestel verloren raakt of iemand een aantal keren het verkeerde wachtwoord invoert, kan de software alle data op het apparaat verwijderen. In het geval van BYOD kan dat heel goed persoonlijke foto's, e-mails en andere bestanden betekenen. "In die situatie kijkt niemand naar je data, maar is die wel weg."
Privé
BYOD is dan ook het mengen van werk met het privéleven. Daarbij is het geen optie voor veel werknemers om twee apparaten mee te nemen, één voor werk en één voor privézaken. "Dat is gewoon ongemakkelijk. Stel je voor dat je een smartphone, tablet en laptop hebt. Dan zou je uiteindelijk met zes apparaten inclusief batterijopladers rondlopen."
Uit onderzoek zou blijken dat veel werknemers graag aan een BYOD-programma meedoen. Niet omdat dit geld bespaart, maar omdat ze dan het apparaat kunnen gebruiken dat ze graag willen gebruiken. Werknemers staan echter niet stil bij de privacygevolgen, merkt Garlati op. "Niet alleen van hun data, maar weten ze ook dat het kan gebeuren dat ze hun eigen toestel moeten afstaan." Het kan dan gaan om een rechtszaak of juridische procedure waarbij een rechter alle apparatuur van het bedrijf als bewijslast wil veilig stellen.
Kosten
BYOD is niet alleen een privacynachtmerrie voor werknemers, ook werkgevers staan vaak niet stil bij de gevolgen van dit soort initiatieven. "Werknemers die hun apparatuur en data verliezen, zullen hun werkgever aanklagen." Garlati voorspelt voor de toekomst ook de nodige rechtszaken waarbij BYOD-gebruikers hun werkgever voor de rechter zullen slepen om een grote schadevergoeding te krijgen. Niet zolang geleden speelde het voorval waarbij een Amerikaanse werknemer een boek, waar hij jaren op zijn laptop aan werkte, verwijderd zag worden door zijn werkgever. De man klaagde zijn werkgever vervolgens voor miljoen dollars aan.
Een ander voorbeeld dat Garlati geeft is het verhaal van een vrouw die de laatste foto van haar overleden zoon verloor. Vanwege haar slechte prestaties werd ze ontslagen. Het bedrijf ging als onderdeel van de ontslagprocedure vervolgens over tot het verwijderen van de gegevens van haar iPhone. Uiteindelijk werd duidelijk dat de vrouw slecht presteerde omdat ze een zoontje had dat aan kanker leed. Op de iPhone stond de laatste foto van haar en haar zoontje.
Garlati merkt op dat dit geen echt voorbeeld is, maar een scenario waar internationale juridische experts zich over bogen. "Het gaat hier om experts die dit soort zaken ook in het echt voor de rechter behandelen." Uiteindelijk moesten de experts vaststellen hoeveel de verwijderde foto waard was. Als dit een echte zaak was geweest, had het bedrijf vijf miljoen dollar aan de vrouw moeten betalen. "Dit soort incidenten kunnen bedrijven een fortuin kosten."
Verantwoordelijkheid
BYOD vraagt om een gezamenlijke verantwoordelijkheid, gaat Garlati verder. Bedrijven moeten volgens hem een duidelijk beleid opstellen zodat werknemers weten waar ze aan toe zijn. "Daarbij moeten ze ook duidelijk vermelden welke nadelige gevolgen het kan hebben voor de apparatuur en data van de werknemer, maar ook dat ze mee kunnen kijken en op afstand data kunnen verwijderen." Bedrijven zouden zich op deze manier tegen rechtszaken kunnen wapenen.
Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat werknemers hun eigen apparatuur naar de zaak mee willen nemen. Sommige werknemers gruwelen van het idee dat de werkgever op hun apparatuur kan meekijken. Ook daar moeten werkgevers rekening mee houden. Ze kunnen BYOD dan ook niet verplicht stellen. "Bedrijven moeten werkgevers de keuze bieden."
BlackBerry
Garlati denkt dat bedrijven niet aan de 'consumerisatie' van de werkomgeving kunnen ontsnappen. Steeds meer werknemers zullen hun eigen apparatuur meenemen, waardoor ook de rol van de IT binnen een onderneming zal veranderen. Daarbij kan BYOD ook als voordeel hebben dat het beveiligingsniveau van mobiele apparatuur stijgt, doordat steeds meer bedrijven bij hun personeel beveiligings- en managementsoftware zullen installeren.
Door BYOD zal ook het mobiele landschap veranderen denkt Garlati, maar in een andere richting dan veel mensen verwachten. Bedrijven mogen dan graag veilige toestellen willen, uiteindelijk zijn het de consumentenproducten die de ondernemingen binnenkomen. Garlati wijst naar BlackBerry-fabrikant RIM. Hoewel BlackBerries als zeer veilig en bedrijfsvriendelijk worden beschouwd, zullen ze uiteindelijk het onderspit delven tegen Android en iOS, ook in de zakelijke omgeving.
"Fabrikanten die de consumenten beter bedienen zullen overblijven, omdat dit een door consumenten gedreven technologie is. Dat is een kernonderdeel van consumerisatie." Fabrikanten als Google en Apple zullen zich dan ook niet richten op het veiliger maken van hun toestellen, aangezien bedrijven niet de focus hebben, maar consumenten, besluit de BYOD-goeroe.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.