image

EU-privacywaakhond vreest gevolgen slimme meters

maandag 11 juni 2012, 10:08 door Redactie, 27 reacties

De Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) maakt zich ernstig zorgen over het privacyrisico van slimme meters, die in detail het privéleven van burgers in kaart kunnen brengen. Onlangs schaarde de Europese Commissie zich achter een plan om slimme meters in Europa uit te rollen. Dit zou in 2020 moeten plaatsvinden. De EDPS stelt dat slimme meters zowel voor- als nadelen hebben. "Het zal het mogelijk maken om op grote schaal persoonlijke gegevens te verzamelen, die in kaart brengen wat gezinsleden in de privacy van hun eigen huis allemaal uitvoeren."

Leefpatroon
Via de slimme meters is te zien of iemand thuis of op vakantie is, of iemand een bepaald medisch apparaat of babymonitor gebruikt en hoe ze hun vrije tijd besteden. Deze leefpatronen gecombineerd met andere gegevens zijn een droom voor data-miners, marketeers, adverteerders en andere derde partijen, zo waarschuwt de EDPS.

De privacywaakhond vindt dat de Europese Commissie meer specifieke maatregelen had moeten noemen om de privacy van Europese consumenten te beschermen. Het gaat dan onder andere om uitvoeren van verplichte databescherming assessments, het waarschuwen in het geval van een persoonlijk data-lek, minimaliseren van de opgeslagen data en de bewaarduur van de gegevensopslag.

Reacties (27)
11-06-2012, 10:24 door Anoniem
Ik zal mij in elk geval zo lang mogelijk blijven verzetten. Mijn oude Ferraris meter doet het nog prima en ik vind het helemaal niet erg zelf periodiek de meterstand af te lezen en door te geven.

Bovendien draait ie als de zon lekker schijnt vrolijk de andere kant op. :)

MV
11-06-2012, 10:25 door leenvr
Het zal gewoon door je strot worden geduwd en het volk zal het niet eens in de gaten hebben :(
11-06-2012, 10:40 door Anoniem
Die slimme meters zijn toch opt-in? (Ohh. wat ben ik naive).
11-06-2012, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: Bovendien draait ie als de zon lekker schijnt vrolijk de andere kant op. :)
Naast privacygedoe is dat zeker een goede reden om 'm te houden. Het zal me niets verbazen dat wanneer die slimme meters er komen er voor terugleveren andere---voor ons slechtere---tarieven gaan gelden dan voor afname. En uiteraard gaan die meters gehackt worden.
11-06-2012, 11:26 door Anoniem
@10:40 door Anoniem

Volgens mij zijn ze opt-out, je mag ze dus weigeren. Maar als ik ga verhuizen en daar zit zo'n 'slim' ding in mag en kan ik die dan ook laten vervangen door een domme meter?

Die slimme meters zijn pas echt slim als je het verzamelen van de data UIT kunt (laten) zetten.
11-06-2012, 12:27 door Anoniem
"Volgens mij zijn ze opt-out, je mag ze dus weigeren. Maar als ik ga verhuizen en daar zit zo'n 'slim' ding in mag en kan ik die dan ook laten vervangen door een domme meter? "

En gaat men het financieel niet steeds onaantrekkelijker maken om de slimme meter te weigeren / faseert men de keuze niet na enige tijd uit, door te stellen dat men de oude modellen niet langer kan ondersteunen ? ;)
11-06-2012, 12:46 door Shadeshroud
als je in belgie weigert voor de instalatie van een slimme metr kan j een boete krijgen ze zijn dus wel degelijk verplicht (moesten ze er door komen)

ze maken gebruik van tegewerking economie ofzo in ieder geval je kan zo boetes oplopen tot 1500 euro :o

(ivm slimme meters loopt er al een proefprojct in mechelen belgie)
11-06-2012, 12:49 door Anoniem
Die kut dingen storen behoorlijk op de kortegolf radio amateur banden. Die stroom draden zijn niet gemaakt voor data overdracht. Men denkt dan ook aan cash en probeert hier mee een alternatief voor dsl t.z.t hier mee aan te kunnen bieden.
11-06-2012, 13:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-06-2012, 13:44 door Anoniem
Het doel van slimme meters is een beter energie gebruik. Dat staat lijnrecht tegenover de belangen van een energiebedrijf.

Had daarom liever een onafhankelijke partij gezien die de slimme meters en de gegevens beheerd, zoals in Duitsland.
Nu ligt alles bij mijn energie leverancier die natuurlijk o.a. zit te kwijlen om die extra gegevens waar hij zijn handjes op denkt te gaan leggen.

Stel dat de "slimme" meter eenvoudig te manipuleren blijkt dan resulteert dat nu meteen in een fraude issue met je energieleverancier omdat deze zijn rekening op die meter baseert. Daar heb je met een onafhankelijke beheerder geen last van. Zijn doel is namelijk om samen met jou een beter energie gebruik af stemme en hiervoor voorstellen te doen.

Ik ga weigeren.
11-06-2012, 13:53 door Anoniem
Door Shadeshroud: ...
ze maken gebruik van tegewerking economie ofzo in ieder geval je kan zo boetes oplopen tot 1500 euro :o
...
Ehm... gaan ze me dan ook beboeten omdat ik mijn geld in een oude sok stop i.p.v. het naar de bank te brengen? Offe... omdat ik 34 uur wil gaan werken zodat ik meer vrije tijd heb, maar tegelijk minder geld laat rondlopen dan als ik 40 uur werk?
11-06-2012, 14:01 door Anoniem
Hier in Katwijk worden hele wijken tegelijk omgezet naar nieuwe meters. En bij niemand is gevraagd of men dit ook wel wil. Ook is niemand er vooraf op gewezen dat men kan weigeren. Lang leve Liander !
11-06-2012, 15:25 door Anoniem
Hoi,

Als er al een Slimme meter in je nieuw huis zit (ja, die worden in nieuwbouwwijken geplaatst), dan kun je die meter "dom" laten verklaren. Je mag dan gewoon zelf de meterstanden doorgeven aan je energieleverancier.
Slimme meters hebben bovendien een viertel-raamwerk, wat betekent dat ze ook de door jou aan het net geleverde energie bijhouden (uit je zonnepanelen bijvoorbeeld).

Op dit moment kan met de Slimme Meter niet bepaald worden of je wel/of niet thuis bent, omdat de meter standaard 6 x per jaar wordt uitgelezen. Als je wilt dat dat vaker gebeurd (elk kwartier zou ook kunnen), moet je daar uidrukkelijk toestemming voor geven. Dan zou je kunnen weten of je thuis bent, maar dan alleen als je verschillende meterstanden bij elkaar legt. Daar is heel wat datamining voor nodig en dat is een veel moeilijker weg dan gespuis nu kan gebruiken om te bepalen of je al dan niet thuis bent. En aan verbruikstanden kun je al helemaal niet aflezen welke apparaten aan of uit staan in je huis.

Kijk even na wat door de energiebranche gedaan worden, namelijk de Gedragscode Slimme Meters voor KleinVerbruiker en de Privacy en Security richtlijnen.

En ja, de branche doet dit alleen omdat er een wettelijke verplichting is. Vanuit Europa!
11-06-2012, 16:01 door Spiff has left the building
Interessant is wat ik in het volgende stuk van de Consumentbond lees:

http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/energieleveranciers/energiemeter/energiemeters/wat-is-een-energiemeter
dankzij onze lobby is er een aantal afspraken gemaakt:

- Je mag de slimme meter weigeren. Deze is namelijk niet verplicht.
- De privacy en veiligheid van je gegevens is nu beter gewaarborgd.
- Leveranciers krijgen niet standaard elke dag je gegevens.
- Netbeheerders krijgen niet standaard van elk kwartier de elektriciteitsgegevens en niet van elk uur de gasstanden.
- Je kunt er op elk moment voor kiezen om de communicatie stop te zetten. De meter werkt dan als een gewone digitale elektriciteit- of gasmeter.
- Je bepaalt zelf wat de frequentie is van uitlezen van de meter.

Dat een na laatste punt is beslist interessant, en was nieuw voor me.

Ik heb zonet contact opgenomen met de Consumentbond, en gevraagd of die afspraak over het kunnen kiezen om de communicatie stop te zetten en de meter nog slechts als gewone digitale meter te laten functioneren ook al van toepassing is op al geplaatste en binnenkort te plaatsen meters, of dat het mogelijk pas van toepassing wordt op een volgend nieuw type dat die optie biedt.
Dat wordt voor me uitgezocht. Wanneer ik antwoord ontvang zal ik dat hier nog even neerzetten.
11-06-2012, 16:39 door Anoniem
Door Shadeshroud: als je in belgie weigert voor de instalatie van een slimme metr kan j een boete krijgen ze zijn dus wel degelijk verplicht (moesten ze er door komen)

ze maken gebruik van tegewerking economie ofzo in ieder geval je kan zo boetes oplopen tot 1500 euro :o

(ivm slimme meters loopt er al een proefprojct in mechelen belgie)

Dat van die boetes wist ik niet. Dacht dat ze in België nog maar in proefproject stonden en voor de rest on hold gezet waren. Zou me wel interesseren om daar meer over te weten. Ergens een link?
11-06-2012, 16:45 door Anoniem
De meters op de verwarming zijn hier 4,5 jaar geleden vervangen. Inderdaad in de folder die ik netjes heb bewaard, maar destijds niet zo grondig heb gelezen, staat dat ze op afstand worden uitgelezen. Ik dacht toen op een afstand van 10 cm of zoiets, met een richtapparaatje. Er staat nota bene bij dat het grote voordeel is dat ik niet thuis hoef te blijven voor de meteropnemer. Over nadelen niets, over uitzetten van het aflezen op afstand, geen woord. Over weigeren vanzelfsprekend al helemaal niets.

Ben ik naïef als ik zeg: van mij mogen ze die meters 1 keer per jaar uitlezen, maar niet vaker? Daar is toch wel een wetje voor te bedenken?
11-06-2012, 17:34 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 15:25 uur:
Als er al een Slimme meter in je nieuw huis zit (ja, die worden in nieuwbouwwijken geplaatst), dan kun je die meter "dom" laten verklaren. Je mag dan gewoon zelf de meterstanden doorgeven aan je energieleverancier.
Jouw reactie was als niet-ingelogde reactie op dat moment nog niet doorgelaten dus nog niet zichtbaar,
maar het komt overeen met wat ik vermeldde in mijn bericht van 16:01 uur,
uit de informatie van de Consumentenbond:
" Je kunt er op elk moment voor kiezen om de communicatie stop te zetten. De meter werkt dan als een gewone digitale elektriciteit- of gasmeter."
11-06-2012, 18:52 door Shadeshroud
Door Anoniem:
Door Shadeshroud: als je in belgie weigert voor de instalatie van een slimme metr kan j een boete krijgen ze zijn dus wel degelijk verplicht (moesten ze er door komen)

ze maken gebruik van tegewerking economie ofzo in ieder geval je kan zo boetes oplopen tot 1500 euro :o

(ivm slimme meters loopt er al een proefprojct in mechelen belgie)


Dat van die boetes wist ik niet. Dacht dat ze in België nog maar in proefproject stonden en voor de rest on hold gezet waren. Zou me wel interesseren om daar meer over te weten. Ergens een link?


Door Anoniem:
Door Shadeshroud: ...
ze maken gebruik van tegewerking economie ofzo in ieder geval je kan zo boetes oplopen tot 1500 euro :o
...
Ehm... gaan ze me dan ook beboeten omdat ik mijn geld in een oude sok stop i.p.v. het naar de bank te brengen? Offe... omdat ik 34 uur wil gaan werken zodat ik meer vrije tijd heb, maar tegelijk minder geld laat rondlopen dan als ik 40 uur werk?

http://vlaandereninactie.be/actie/rondetafels/slimme-meters/


""In Nederland is de slimme meter niet verplicht. In Vlaanderen pleit onder meer ook Test-Aankoop voor keuzevrijheid. Kleine verbruikers zullen wellicht minder voordeel uit slimme energiemeters halen dan grote energieverbruikers.""


http://www.vlaanderen.be/nl/de-slimme-energiemeter

""Wie krijgt momenteel zo’n slimme meter?
U kan niet zelf zo'n slimme meter aanvragen. De meters worden geïnstalleerd in een beperkt aantal gemeenten, bij wijze van proefproject. De netbeheerder beslist samen met de gemeentelijke overheden welke gemeenten / wijken aan het proefproject deelnemen.

Is uw gemeente of wijk uitgekozen voor deelname aan dit proefproject? Dan bent u verplicht de installatie van deze slimme meter toe te laten.""

-----------------------------------


met alle duidelijkheid gaat het hier over BELGIE en NIET over NEDERLAND in nederland waren ze eerst wel verplicht maar na enorm veel kritiek kon je het daar weigeren

in belgie zijn ze echter nog verplicht
11-06-2012, 19:07 door spatieman
ik ken iemand die zo'n ding HAD.
hij vond het maar raar dat opeens zoveel meer electra verbruikt werd , hij hield met de oude meter namelijk iedere week meterstanden bij.
en bij de nieuwe meter, bleek opeens 25% meer verbruik te zijn.
dus op proef had hij alle groepen uitgeschakeld, en de meter bleef toch, wel langzaam,Maar toch doorgaan met electra verbruik aangeven.
oh.
en niet te vergeten, die dingen kunnen dus remote bedient worden over het electra netwerk, wat dus ook een dikke storing met zich mee brengt.
11-06-2012, 19:39 door Shadeshroud
ja ze kunnen je elek op afstand afsluiten gegevens controleren enz.
en de meter zelf verbruikt ook pakken meer stroom (24 uur per dag zo'n 10-30W/h)

daarbij komt nog dat het JOUW internet gebruikt en in belgie bestaat nog zoiets als downloadlimiet
11-06-2012, 23:37 door Roadmaster
Ze zeggen wel dat het uitlezen op afstand uitgezet wordt als je dat wilt maar hoe controleer je of het ook werkelijk gebeurt?
12-06-2012, 01:17 door Spiff has left the building
Door Roadmaster: Ze zeggen wel dat het uitlezen op afstand uitgezet wordt als je dat wilt maar hoe controleer je of het ook werkelijk gebeurt?
Ja, goeie vraag.
Ik hoopte eerder nog dat er een knop op de meter zou zitten (op nieuwe types?) waarmee de communicatie stop te zetten is. Maar ik vermoed inmiddels dat het een procedure betreft waarbij je de netbeheerder verzoekt dat uitlezen op afstand uit te schakelen. Dat geeft geen zekerheid dat ook werkelijk aan dat verzoek voldaan wordt. Al zou je met een beetje achterdocht ook kunnen twijfelen aan het werkelijk functioneren van een fysieke 'stop-knop' op de meter...
Ik ben benieuwd wat de Consumentenbond me nog antwoord op mijn vragen hierover (zie post van ma.11-6, 16:01 uur).
14-06-2012, 02:23 door Anoniem
Kreeg laatst nog een telefoon van Liander dat ze het voor mij konden uitzetten. Maar ja hoe weet ik dat dit uitgezet kan worden of dat het daadwerkelijk wordt nageleefd. Ze kunnen iemand sturen om de meter te vervangen maar dat kost mij 71,40
18-06-2012, 17:52 door Anoniem
gelijk je meter laten vervangen voor een domme meter
ook al kost dit je wat geld.als je erop staat moeten ze deze meter vervangen.
anders aansprakelijk stellen als ze dit niet binnen 14 dagen doen en elke dag dat die meter je privacy blijft schenden schadevergoeding eisen.kijken hoe snel ze dan zijn om die meter te vervangen.
je privacy lijkt me dat dubbel en dik waard.

het stop laten zetten bij de centrale is nooit te controleren,en in liegen en bedriegen zijn die ministers en energie maatschappijen die alles moeten doen wat de regering zegt altijd heel goed.
heb ze maar zelden de waarheid horen zeggen.

mensen worden langszaam aan steeds meer gemonitord, stapje voor stapje.
het liefst zouden ze iedereen verplicht een chip in willen laten planten bij de geboorte, zodat ze iedere beweging en gesprekken en gevoelens op afstand kunnen monitoren ,vast weer omder het mom van weer een slappe smoes dat ze het zo goed met je voor hebben.en voor je eigen bestwil is.

mensen word wakker en treed op tegen deze privacy schendingen die steeds meer absurde vormen aan gaan nemen.
20-06-2012, 23:34 door Spiff has left the building
Op mijn aan de Consumentenbond gestelde vragen over het stopzetten van de communicatie via een slimme meter en zo de meter nog slechts als gewone digitale meter te laten functioneren (zie mijn eerdere posts van 11-6, 16:01 uur, 11-6, 17:34 uur, en 12-6, 01:17 uur) heb ik inmiddels reactie ontvangen.
De door de Consumentenbond geleverde informatie bevestigt wat we eerder al aannamen:
Op slimme meters zit geen 'stop-knop' om de communicatie stop te zetten, maar het betreft een procedure waarbij je de netbeheerder verzoekt uitlezen op afstand uit te schakelen.
Zie:
http://www.enexis.nl/site/slimnet/slimmemeter/slimme_meters_faq/faq_keuzevrijheid.jsp
Aanvullend:
http://www.enexis.nl/site/slimnet/slimmemeter/slimme_meters_faq/faq_privacy_veiligheid.jsp
12-02-2013, 17:39 door Anoniem
ik voel me genomen.De brief die wij van Leander kregen was zo opgesteld dat wij die meter moesten nemen, omdat de oude meter niet meer voldeed aan de normen. Kan ik het kosteloos laten terugdraaien. In dit land wordt het steeds meer ,,Big brother,,.
12-09-2013, 13:49 door Anoniem
Deze week is het hele complex waarin ik woon van een slimme gas- en elektrameter voorzien. Zonder vooraankondiging van verhuurder en Enexis. De buren, allemaal oudere mensen, weten niet eens dat het een slimme meter is laat staan dat de data op afstand wordt uitgelezen. Zo gaat dat in Nederland.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.