Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Toevallig kwam ik er gisteren achter dat het systeembeheer bij ons op het werk de mail leest. Niet omdat dat nodig is voor onderhoud of storingen of zo, maar gewoon omdat ze daar soms zin in hebben. En ze zeggen dat dat mag, omdat er geen briefgeheim rust op e-mail! Klopt dat?
Antwoord: Het klopt dat er formeel geen briefgeheim op e-mail rust, maar dat wil nog niet zeggen dat e-mail dus vogelvrij is.
De Grondwet garandeert dat ‘telefoongesprekken, papieren post en telegraafberichten’ geheim zijn. Dit briefgeheim geldt echter niet voor elektronische communicatie. Een voorgestelde grondwetswijziging eind jaren negentig om dit te veranderen sneuvelde. De belangrijkste reden was dat aftappen van e-mail dan alleen nog zou mogen met tussenkomst van de rechter, wat de opsporing van strafbare feiten zou hinderen. Ahem.
Echter ook zonder grondwettelijke bescherming is het niet zomaar toegestaan om e-mail van anderen te lezen. Wanneer iemand zich met een geraden wachtwoord of andere truc toegang verschaft tot andermans mailbox, pleegt hij een misdrijf: computervredebreuk. Ook zal het al snel een privacyschending zijn (een onrechtmatige daad) om iemands mail te lezen.
Medewerkers van bedrijven die een telecommunicatiedienst aanbieden, zijn strafbaar als ze kennisnemen van de inhoud van overgebrachte privécommunicatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die bij een internetprovider werken, maar ook voor beheerders van webmaildiensten of discussieforums en netwerksites. Zij mogen e-mail of privéberichten van gebruikers dus niet zomaar lezen. Uitzondering is als dit noodzakelijk is voor de dienst, maar dan hebben ze geheimhoudingsplicht op de inhoud.
Daarnaast geldt er voor werknemers ook een geheimhoudingsplicht ten aanzien van bedrijfsgegevens (art. 7:678 BW), en schending van die plicht is reden voor ontslag op staande voet.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.