De Nederlandse overheid heeft Google 37 keer om gegevens gevraagd. De verzoeken hadden betrekking op 49 gebruikers/accounts, zo blijkt uit het Google Transparency Report. De zoekgigant lanceerde het initiatief zo'n twee jaar geleden om meer inzage in overheidsverzoeken en overheidscensuur te geven. In de tweede helft 2011 ging Google op 59% van de verzoeken van de Nederlandse overheid in.
Een daling ten opzichte van de eerste helft van 2011, toen het nog om 64 verzoeken ging. Het betrof toen wel 213 gebruikers/accounts. Google ging toen op 48% van de verzoeken in. In de tweede helft van 2010 diende de Nederlandse overheid 43 verzoeken in en kreeg het in 67% van de gevallen de gewenste gegevens. Om hoeveel gebruikers/accounts het ging hield Google destijds niet bij.
Censuur
Het aantal verzoeken van de Nederlandse overheid mag dan afnemen, wereldwijd neemt het juist toe. Het gaat dan ook om verzoeken om politiek gemotiveerde content te verwijderen. Overheidscensuur die steeds vaker voorkomt, aldus Google.
"We beseffen dat de cijfers die we delen alleen een kleine deel laten zien van wat er op het web gebeurt. Maar we hopen dat door transparant over deze overheidsverzoeken te zijn, we kunnen bijdragen aan het publieke debat over hoe gedrag van overheden ons web vormen", aldus Google's politieke analist Dorothy Chou.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.