Veel beveiligingslekken die op Android-smartphones aanwezig zijn worden door aanpassingen van de fabrikant veroorzaakt, zo hebben onderzoekers ontdekt. 60% van de lekken die onderzoekers op de onderzochte Android-smartphones aantroffen, waren door aanpassingen van de fabrikant geïntroduceerd.
Hoewel Google de basis van het Android-platform ontwikkelt, wijzigen leveranciers zoals Samsung, Sony en HTC het platform om zo met hun hardware te integreren. Deze leveranciers voegen ook apps toe die ze zelf of hun partners hebben ontwikkeld.
Onderzoekers van de North Carolina State University onderzochten 10 Android-smartphones, waarvan vijf nieuwe modellen met Android-versie 4.x en vijf modellen met Android-versie 2.x van Samsung, HTC, LG, Sony en Google. 80% van de apps die op deze modellen stonden waren door de fabrikant geïnstalleerd.
"Alle tien apparaten waren alleen al door de vooraf geïnstalleerde apps kwetsbaar", zegt onderzoeker Xuxian Jiang. "De oudere versies hadden gemiddeld 22,4 lekken per toestel, terwijl nieuwere versies gemiddeld 18,4 lekken per toestel hadden. En de nieuwere versies waren niet altijd veiliger. Sommige recentere modellen waren zelfs minder veilig dan hun voorgangers." Van de tien onderzochte modellen had de Google Nexus 4 de minste lekken.
Via de kwetsbaarheden was het mogelijk om zonder toestemming van de gebruiker audio op te nemen, telefoonnummers te bellen en de mogelijkheid om de gegevens van de gebruiker te wissen. Verder bleek dat 85% van de vooraf geïnstalleerde apps teveel rechten had. Het gaat dan om rechten die de app heeft, maar niet gebruikt. De onderzoekers zullen hun bevindingen morgen tijdens een beveiligingsconferentie in Berlijn presenteren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.