image

Overheid investeert 6 miljoen euro in cybersecurityonderzoek

maandag 11 november 2013, 17:19 door Redactie, 6 reacties

De overheid heeft ruim 6 miljoen euro vrijgemaakt voor cybersecurityonderzoek dat tot producten, diensten en kennis moet leiden die voor een veilige digitale samenleving zorgen. Het vrijgemaakte geld is bedoeld voor de tweede ronde van het programma Cyber Security.

Dit programma moest naast een veilige digitale samenleving ook samenwerkingsverbanden stimuleren tussen het bedrijfsleven en de wetenschap, met het bedrijfsleven als leverancier en als klant. Deze tweede ronde van het cybersecurityonderzoek is ondersteunend aan de Nationale Cyber Security Strategie (NCSS2). Het gaat bij deze ronde om zowel kortetermijn- als langetermijnonderzoek en het creëren van een kennisinfrastructuur onder wetenschappers, bedrijfsleven en overheid.

Het onderzoek moet onder andere bijdragen aan het vergroten van de veiligheid van en het vertrouwen in ICT-infrastructuur en diensten, Nederland voorbereiden op de veiligheidsuitdagingen, het stimuleren van de Nederlandse cybersecurityeconomie en het vergroten van de cybersecurity van de vitale sector.

Onderzoeksthema's

De tender van de tweede Nationale Cyber Security Research Agenda (NCSRA-II) gaat dieper op de onderwerpen in. Zo zijn er negen onderzoeksthema’s gedefinieerd, te weten: 'Management van identiteit, privacy en vertrouwen', 'Malware en kwaadaardige infrastructuren', 'Detectie, preventie en monitoring van aanvallen', 'Forensisch onderzoek en incident management', 'Data, beleid en access management', 'Cybercrime en de underground economy', 'Risk management, economie en regelgeving', 'Veilige ontwerpen en technieken' en als laatste 'Offensieve cybercapaciteiten'. Dit laatste thema verscheen onlangs al in het nieuws

Wat betreft de andere thema's wordt er bijvoorbeeld naar producten en diensten gezocht om profielen van cybercriminelen op te stellen, betrouwbare methoden te ontwikkelen om het aantal geïnfecteerde machines te schatten en de effectiviteit van tegenmaatregelen te bepalen en het herstel, restauratie en opnieuw operationeel maken van een aangetast systeem tegen minimale kosten.

Om mogelijkheden tot samenwerking te verkennen wordt op 19 november aanstaande in het Kyocera-stadion in Den Haag voor maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en kennisinstellingen een Matchmaking Event Cyber Security gehouden. Het doel van de bijeenkomst is om tot gezamenlijke onderzoeksvoorstellen te komen. Meer informatie over het programma en de voorwaarden is vanaf 13 november op de website van NWO te vinden.

Reacties (6)
11-11-2013, 17:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-11-2013, 18:40 door Anoniem
Door Peter V.: En waarom moet dit zoveel geld kosten?

De hoeveelheid valt wel mee. Zes miljoen is niet schrikbarend veel voor dit soort onderwerpen. Organisatie kosten, gebouw huur voor conferentie zalen, (onderzoeks) projecten financieel ondersteunen, etc... Wanneer je eigen economie wilt beschermen, zal je als regering moeten investeren. Het is een begin...kijken of het nu ook vruchten afwerpt voor de Nederlandse burger en niet alleen voor het Nederlandse bedrijfsleven. We zullen het zien.

Persoonlijk vestig ik mijn hoop op opensource projecten zoals Darkmail (kickstarter van Lavabit/Silent Circle), het Linux OS, etc..., voor mijn privacy en veiligheid.
11-11-2013, 20:13 door Anoniem
Ze kunnen beter een bedrijf dit laten doen zoals Surfright. Deze heeft praktisch alles in huis en is van Nederlandse bodem. En tja opensource is wel mooi maar heeft zo zijn beveiligings besprekingen zoals teveel mensen er aan laten sleutelen. Lijk mij beter dit juist binnenshuis te houden das wel zo veilig.
11-11-2013, 21:55 door Anoniem
Probleem inzake dat vertrouwen is dat burgers steeds moeilijker het verschil kunnen zien tussen overheden en cybercriminelen. En beiden geven aan 'a man's got to do what a man's got to do'.

Daarmee lijkt het erop dat burger en consument consequent op de laatste plaats komen...
11-11-2013, 22:52 door Anoniem
"En waarom moet dit zoveel geld kosten?"

http://www.nrcnext.nl/blog/2012/05/01/next-checkt-%E2%80%98cybercrime-kost-nederland-jaarlijks-zeker-10-miljard%E2%80%99/

En de overheid maakt een bedrag vrij ter grootte van 0,6 promille van die 10 miljard voor het bestrijden van cybercrime. Gezien de expertise van de overheid zullen ze wel voor 60 miljoen 2 langdurig werklozen via een reintegratieinstituut deze in 7 dagen laten omscholen tot cyberwarriors waarna blijkt dat het toch langer duurt, nl. 8 dagen en dat dat 200 miljoen extra kost en de uitheemse cybertomatenplukkers er nog steeds geen bal van snappen maar het gemeenschapsgeld is wel weg! In de verkeerde zakken.

En daarom kost dit zoveel!
12-11-2013, 14:49 door Anoniem
"En waarom moet dit zoveel geld kosten?"

Omdat je niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten. Overigens is het helemaal niet zoveel geld, en het kan gemakkelijk terug verdiend worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.