Het Kabinet zou het geld dat voor de Joint Strike Fighter (JSF) is gereserveerd aan cybersecurity moeten uitgeven, zo stelt Peter van Schelven, directeur ad interim van ICT Nederland. Volgens Van Schelven vormt cyberspionage een bedreiging voor Nederlandse bedrijven.
"De kans is reëel dat een buitenlandse inlichtingendienst interesse heeft in de laatste innovaties, belangrijke offertes of overnames. Economische spionage is een kernactiviteit van inlichtingendiensten. Hedendaagse veiligheid en defensie mag zich daarom niet beperkten tot marineschepen of straaljagers."
Van Schelven stelt dat de digitale dreiging misschien wel groter is dan de fysieke dreiging. Uit de Cyber Security Strategie blijkt echter dat het kabinet vrijwel geen extra middelen investeert in digitale veiligheid. "Geld is niet de enige oplossing, maar zonder kan ook niet. Gebruik desnoods JSF-geld voor meer 'cyber security'.", gaat de ad interim verder.
Naast de noodzaak voor Nederland en Nederlandse bedrijven om zich tegen cyberspionage en cybercrime te beschermen, is cybersecurity volgens Van Schelven ook een enorme groeimarkt met exportkansen voor Nederlandse bedrijven. "Door onder meer te investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie kunnen we ons land veiliger maken en internationaal aan de weg timmeren."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.