image

Waakhond: EC-voorstel beperkt internetvrijheid

vrijdag 15 november 2013, 12:12 door Redactie, 3 reacties

Het voorstel van de Europese Commissie om internetdiensten in de Europese Unie te harmoniseren zal de internetvrijheid van burgers juist inperken, zo waarschuwt de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) Peter Hustinx. Op 11 september nam de Europese Commissie een voorstel over dit onderwerp aan.

Daarin werden maatregelen beschreven voor één Europese markt voor elektronische communicatie. In het voorstel was het principe van netneutraliteit opgenomen, wat bepaalt dat internetproviders het dataverkeer van hun abonnees niet mogen discrimineren. De tekst in het EC-voorstel heeft volgens Hustinx echter geen enkele inhoud, omdat het providers bijna het onbeperkte recht geeft om het internetverkeer te filteren.

"Elke monitoring en beperking van de internetactiviteit van gebruikers zou alleen moeten worden gedaan om een gericht, specifiek en legitiem doel te bereiken. De grootschalige monitoring en beperking van gebruikers hun internetcommunicatie in dit voorstel is in strijd met de EU-databeschermingswetgeving alsmede het EU hoofdstuk over fundamentele rechten", schrijft de EDPS in een opiniestuk.

Vertrouwen

Hustinx stelt dat het schenden van het recht op persoonlijke databescherming, vertrouwelijkheid van communicatie en privacy niet helpt om het vertrouwen van consumenten in de Europese elektronische communicatiemarkt te herstellen. Het voorstel zou daarnaast maatregelen bevorderen om verkeer te filteren, wat het monitoren van gebruikers hun internetverbinding mogelijk maakt.

Hierdoor zouden verstuurde of ontvangen e-mails, bezochte websites en gedownloade bestanden kunnen worden bekeken, met als doel om toegang tot illegale diensten of content te filteren of te beperken. De EDPS waarschuwt dan ook tegen gebruik van deze zeer privacyschendende maatregelen die in naam van misdaadpreventie worden genomen.

Ook spreekt hij zich uit tegen het filteren van content die onder nationale of EU-wetgeving illegaal is. Dit zou namelijk in strijd zijn met het principe van een open internet. Volgens Hustinx is het vertrouwen van burgers in de digitale omgeving door verschillende recente surveillanceschandalen al aangetast, en is het daarom belangrijk het recht op privacy te beschermen.

Reacties (3)
15-11-2013, 12:19 door Anoniem
Moet ik me hier nog langer over verbazen?
Het is een zoveelste in de keten waar dit thuis hoort in het grote plaatje.
15-11-2013, 13:13 door Anoniem
In Brussel zitten te weinig journalisten, waardoor de politici te weinig zijn verbonden met het volk. Ze krijgen amper feedback over hun beleid. Hierdoor laten deze politici zich leiden door belangen waar zij wel weet van hebben, namelijk die van bedrijven (die diensten willen differentiëren) en buitende partijen (Amerikaanse politici en mediabedrijven die willen censureren) die wel lobbyen.
15-11-2013, 13:36 door Anoniem
"In Brussel zitten te weinig journalisten, waardoor de politici te weinig zijn verbonden met het volk."

(Euro-) Parlementaire verslaggevers kijken over het algemeen verder uit voordat ze al te kritische vragen stellen. Indien politici je vervelend vinden, en je niet te woord willen staan, dan is het namelijk lastig om die functie nog uit te blijven voeren. Hierdoor is het voor een parlementaire verslaggever lastig om erg kritisch te zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.