Door Anoniem: Door Anoniem: Als de nood zo hoog is dat er onmiddelijk ingegrepen moet worden, is er geen tijd om dossiers op te snorren. Het zou een veel beter idee zijn geweest om, ik noem een dwarsstraat, een standaard voor een "dog tag" te verzinnen, waar de meest relevante dingen op staan -- in een oogopslag leesbaar door een hulpverlener. Eventueel met wat electronische opslag om de hele historie bij je te hebben.
Precies. En in de situatie dat je niet aanspreekbaar bent moet je toch al iets bij je hebben waaraan ze kunnen zien wie je bent (identiteitskaart, zorgpas, gegevens worden op basis van je burgerservicenummer opgehaald), en dus kan het moeilijk een bezwaar zijn om een kaartje met levensreddende informatie bij die andere kaartjes te steken. Als de informatie klein genoeg is van omvang (lijst medicijnen, lijst allergieën, "mag niet onder narcose") kan die zelfs in kleine lettertjes op de kaart gedrukt worden.
Wie je bent hoeven ze niet eens te weten; wat ze willen weten is, naast wat er gebeuren moet en wat er niet gebeuren mag, en wie in te lichten als er iets met je is, of er betaald gaat worden. Daar zijn de verzekeringspapieren voor nodig.
Maar die papieren zou je ook best zonder BSN en zelfs zonder naam kunnen uitvoeren. Een foto en wellicht een geboortejaar zou genoeg moeten zijn om redelijke bescherming tegen "meer gebruiken dan waarvoor betaald is"-fraude te geven. Je identiteit wordt gebruikt want dat doen ze altijd, niet omdat het strikt noodzakelijk zou zijn.
Dit kost iedere burger weer privacy. Daarbij, als je liever onder een alias in het ziekenhuis zou willen liggen, zolang je maar niet fraudeert zou dat niet bezwaarlijk moeten zijn (als wel: leg uit), en door het (strikt genomen oneigenlijke) gebruik van BSN kan dat niet.
Merk op dat omdat iedereen toch verplicht is mee te betalen en daar ondanks alle show weinig echte keuze in heeft, je vanuit dat opzicht net zo goed alle zorg gelijk uit de staatskas zou kunnen betalen en dan hoef je niet moeilijk te doen wie er wel of niet betaald heeft. Dat scheelt rompslomp, en dus kosten, en zo verder.
Betekent ook dat je van het farce-gebleken "marktwerking"-idee af moet stappen, en dat al die administratieklerken bij verzekeraars ineens naar ander werk op zoek moeten. En oh ja, dat als je de zorgkosten wil drukken je je nog maar eens achter de oren moet krabben hoe dat effectief te doen... gelijk binnenin de zorgorganisaties, niet via de verzekeraars van buitenaf, per wurgcontract.
Blijft over het probleem van simulanten. Maar eigenlijk lijkt me dat een vrij klein probleem vergeleken met alle directe en indirecte ellende en rompslomp die nu over patient en verzekerde worden uitgestort in verwoede pogingen de nog steeds maar groeiende zorgkosten te drukken, en dat terwijl er hulpbehoevenden geen hulp zoeken vanwege het ziekenhuishoog opgetrokken eigen risico.
We concluderen aldus dat het zorg- en verzekeringsstelsel, het EPD, en nog zo plannetjes van de verzekeraars, niet ontworpen zijn om de juiste zorg op de juiste plek te laten aankomen, en dat inderdaad ook maar heel matig doen. De patient is bijzaak. Kun je lang of kort over steggelen, dit is hoe het er voorstaat, en de huidige plannen maken het er niet beter op. De patient is gewoonweg een kostenpost, en verder niet langer belangrijk.