De balans tussen privacy en veiligheid is in de Verenigde Staten doorgeslagen, zo liet minister Timmermans van Buitenlandse Zaken tegenover Radio 1 weten. In Nederland zou er wel sprake van een balans zijn, ook al wil minister Plasterk de bevoegdheden van de opsporingsdiensten verruimen.
"We zullen altijd een balans in de samenleving moeten vinden tussen de absolute noodzaak om de privacy van onze burgers te beschermen en aan de andere kant de veiligheid van onze burgers te garanderen. En internet wordt ook gebruikt door mensen die kwade bedoelingen hebben. Die bedoelingen hebben om aanslagen te plegen, die bedoelingen hebben om zware criminaliteit op de Nederlandse samenleving los te laten."
Timmermans merkte op dat de overheid in staat moet zijn om nieuwe communicatiemiddelen in de gaten te houden om de veiligheid van burgers te beschermen. "Natuurlijk moeten we ons inzetten voor de privacy van onze burgers, maar als overheid hebben we ook een verantwoordelijkheid om die veiligheid van diezelfde burgers te garanderen en dan moet je dus ook de middelen kunnen inzetten om criminele activiteiten te ondervangen als die via internet en andere nieuwe middelen tot stand komen."
Volgens Timmermans is de schaal tussen veiligheid en privacy in Nederland balans, maar is dat in de Verenigde Staten een ander verhaal. "Ik denk wel dat we een hele discussie met onze Amerikaanse partners hebben hoe dat in de Verenigde Staten zich heeft ontwikkeld na de aanslagen van 11 september." De minister stelt dat de Amerikanen in hun balans zijn doorgeslagen, iets wat ze inmiddels zelf ook concluderen.
Met name wat betreft de omvang en wijze waarop het afluisteren is ingevoerd kunnen er vragen worden gesteld of dit wel in dienst van de strijd tegen het terrorisme en het bevorderen van de veiligheid was gaat de minister verder. "Ik denk dat men van 'need to know' naar 'nice to know' is gegaan en dat is niet de bedoeling. Zo kun je niet de privacy van burgers voldoende garanderen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.