image

Windows XP-gebruikers negeren naderende deadline

zondag 1 december 2013, 09:49 door Redactie, 15 reacties

Nog vier maanden en dan stopt Microsoft de ondersteuning van Windows XP, maar veel gebruikers van het 12-jaar oude besturingssysteem lijken zich daar geen zorgen over te maken. Ondanks alle waarschuwingen van de afgelopen tijd bleef het aantal Windows XP-gebruikers in november onveranderd.

Net als in oktober gebruikte in november nog 31,2% van alle internetgebruikers Windows XP, aldus cijfers van meetbureau Net Applications. Microsoft hoopt dat percentage naar 13% terug te krijgen voordat de deadline verstrijkt. Toch zullen zoals het er nu naar uitziet miljoenen computers na 8 april 2014 geen beveiligingsupdates meer ontvangen.

Meetbureau StatCounter laat in november iets andere cijfers zien, waarbij het aandeel van Windows XP met 0,7% afnam. StatCounter legt echter minder nadruk op China, waar traditioneel veel XP-gebruikers zijn. Volgens het meetbureau daalde het aandeel van Windows XP in november naar 19,3%.

Windows 8

Windows 7 zag het aandeel volgens Net Applications afgelopen maand iets stijgen en kwam door een groei van 0,2% uit op 46,6%, het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Ook StatCounter zag een lichte stijging en stelt dat 51,8% van alle internetgebruikers nu met Windows 7 werkt.

Windows 8 moest afgelopen maand terrein inleveren, wat vooral kwam door gebruikers die naar Windows 8.1 upgraden. Het totale aandeel van Windows 8 (6,7%) en Windows 8.1 (2,6%) bij elkaar opgeteld steeg wel, waardoor het nieuwe platform van Microsoft de 10% nadert.

Reacties (15)
01-12-2013, 10:13 door Anoniem
XP voldoet prima!
Bij Microsoft hadden ze ook XP de core kunnnen vervangen en het XP next generation kunnen noemen. Dan hadden oude en nieuwe applicaties, zij aan zij gefunctioneerd. (Interface met rust gelaten). Ze hebben met Windows 8 hun eigen verdien model gevolgd, terwijl ze NIET geluisterd hebben naar wat de klant wil. Die wil betaalbare, betrouwbare en herkenbare software, die op oude hardware kan draaien en op nieuwe.

Wat ze moeten aanhouden is de werkwijze hoe de XP omgeving werkt. De toevoeging van een Windows 8 schil als "keuze", zou logischer klinken, als het opdringen van een concept ala Windows 8. Daar hoort de werking van de XP applicaties bij.

Waarom veranderen wat goed werkt in iets dat niet mooi is, en ook niet fijn werkt.?? Windows 7 pro leek tenminste die goede richting op te gaan. Grote basis knoppen, ideaal voor mensen die visueel ingesteld zijn
01-12-2013, 13:27 door Anoniem
ik vind het behoorlijk irritant dat je elke keer weer nieuwe hardware moet kopen om met een nieuwe windows versie optimaal te kunnen werken. windows Vista had meer ram geheugen en een snellere processor nodig en Windows 8 heeft een touchscreen nodig wil je er fatsoenlijk mee kunnen werken. Het geld groeit niet op m'n rug. Microsoft denk waarschijnlijk van wel.
01-12-2013, 15:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-12-2013, 17:00 door vimes
Die cijfers zijn t/m oktober. De nieuwe Linux Mint(16) is net een week uit. Goede kans dat veel mensen daar op gewacht hebben. Toch? ;)
01-12-2013, 17:50 door yobi
Net de nieuwe Linux Mint (versie 16) geïnstalleerd. Draait nu ook direct op mijn Netbook. Batterij wordt herkent, zonder de kernel te compileren. Erg fijn en ook voor beginners makkelijk te installeren op oude computers. Linux Mint lijkt erg op XP of Win 7. Linux Mint is op Ubuntu gebaseerd, maar lijkt meer op Windows.
01-12-2013, 18:51 door Anoniem
Door Ubuntu: bij elke nieuwe windows versie wordt er krachtigere hardware en meer RAM vereist.
om lekker te draaien is bij win 8 6Gb vereist.

Heb op mijn dell inspiron 5721 laptop met 6Gb en i3 processor ubuntu 13.10 geinstalleerdt, en de laptop is opmerkelijk sneller en stabieler.

wil je je oude hardware nog langer gebruiken dan wanneer de support voor xp stop adviseer ik ubuntu of linux mint
Wat een onzin. Windows 8 draait prima op 2gb. In veel gevallen zelfs beter dan XP. Ubuntu 13 is op veel oude hardware ook niet vooruit te branden. Alleen mint of lubuntu doet het daarop redelijk. Linux blijft voor gemiddelde gebruiker een veel te moeilijk systeem.
01-12-2013, 18:57 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-12-2013, 18:58
[Verwijderd]
01-12-2013, 21:03 door Anoniem
@Anoniem 18:51
Het is inderdaad onzin. Windows 8 is beter op nieuwe hardware, omdat in XP onderdelen (bijv directx11) niet meer ondersteund worden. Ubuntu 13 is voor mij onbekend. Waarschijnlijk bedoel je Ubuntu 13.04 of Ubuntu 13.10..
Het ligt eraan hoe oud de hardware is. Met een 1Ghz processor, 1 GB RAM geheugen en 256mb videokaart draait Ubuntu 13.10 prima.
Voor systemen met lagere specs raad ik Lubuntu aan. Simpel en snel.

Het is onzin om Linux 'voor de gemiddelde gebruiker' moeilijk te noemen. Ubuntu is zeer simpel te gebruiken. Het is alleen anders dan windows. Ik vraag mijzelf dan ook af of je het úberhaupt wel eens geprobeerd hebt.
01-12-2013, 22:48 door Anoniem
Merendeel van die 31,2% internet gebruikers die nog XP draaien zullen tegen die tijd wel zijn overgestapt. Daarnaast denk ik dat ook een groot deel van de mensen niet beseffen wat er met "Ondersteuning van Windows XP" wordt bedoeld.

Uberhaubt geen XP mee gebruiken, te eenvoudig doelwit voor aanvallers. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren met de hack-tools te zijne tijd en beveiliging na 8 april 2014.
02-12-2013, 07:26 door Anoniem
Bij ons op het werk gaan we Windows XP blokkeren vanaf 1 februari volgend jaar.
De gebruikers zijn al enkele keren gewaarschuwd, maar toch zijn er nog veel gebruikers die niet willen migreren (circa 15-20%).
Helaas is de IT afdeling niet te baas over die systemen, dus we kunnen ze niet rechtsteeks verplichten om te migreren.
We gaan ook een pop-up waarschuwingsscherm maken die ze elke dag moeten wegklikken.

Ik gebruik thuis trouwens ook Linux Mint (nu 16) en dat werkt super.
02-12-2013, 08:41 door Anoniem
Een aantal jaar geleden was Microsoft overtuigd dat Windows XP heel erg veilig was. Mensen die toen (al) anders beweerden hadden het verkeerd begrepen of wisten er niks van.

Nu begint Microsoft zelf te roepen dat ze een 'gevaarlijk' produkt hebben gemaakt (http://www.nu.nl/tech/3642636/gevaarlijk-windows-xp-onverminderd-populair.html) Wanneer dit zo is kunnen we dan ook niet concluderen dat de huidige versie(s) ook 'gevaarlijk' is?

Uiteindelijk komt het gewoon op neer dat men iets moet kopen (digitale aflaat) bij Microsoft om een schijngevoel van veiligheid te krijgen.

Over een paar jaar blijkt Windows8.1 ook heel erg gevaarlijk te zijn...... (history is repeating itself)
02-12-2013, 08:43 door Anoniem
Hier thuis op alle systemen over naar OSX, er staat nog een XP in de hoek die benaderd wordt
via RDP voor dat ene dingetje wat eventueel niet lukt.
Bij nieuwe versies kijke je nog steeds naar dezelfde basis, met verbeterde of nieuwe functionaliteit
er om heen.

Het lijkt er op dat win8 een aantal ideeën van OSX mbt bediening heeft over genomen.
02-12-2013, 09:10 door Anoniem
Door Anoniem: ik vind het behoorlijk irritant dat je elke keer weer nieuwe hardware moet kopen om met een nieuwe windows versie optimaal te kunnen werken. windows Vista had meer ram geheugen en een snellere processor nodig en Windows 8 heeft een touchscreen nodig wil je er fatsoenlijk mee kunnen werken. Het geld groeit niet op m'n rug. Microsoft denk waarschijnlijk van wel.

Vreemd, ik heb een non-touch Windows 7 laptop geupgrade naar Windows 8 en ben gewoon blijven werken. Misschien handig om wat rond te neuzen naar hoe iets werkt, voordat je upgrade. Je hoeft nooit de nieuwste versie OS op een bestaand systeem te installeren, oudere versies blijven een tijdje ondersteund.

Bij vervanging moet je wel naar de nieuwste versie, omdat downgraden betekent dat er drivers kunnen ontbreken.
02-12-2013, 10:26 door Anoniem
Kijk ook eens naar PC-BSD [http://www.pcbsd.org/] als vervanger voor WinXP of PCLinuxOS [http://www.pclinuxos.nl/]. Installeren van deze alternatieven zijn een fluitje van een cent ;)
02-12-2013, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem: Een aantal jaar geleden was Microsoft overtuigd dat Windows XP heel erg veilig was. Mensen die toen (al) anders beweerden hadden het verkeerd begrepen of wisten er niks van.

Nu begint Microsoft zelf te roepen dat ze een 'gevaarlijk' produkt hebben gemaakt (http://www.nu.nl/tech/3642636/gevaarlijk-windows-xp-onverminderd-populair.html) Wanneer dit zo is kunnen we dan ook niet concluderen dat de huidige versie(s) ook 'gevaarlijk' is?

Tja ik zie nog wel eens een Windows XP installatie lopen (volautomatisch) en ik moet altijd glimlachen als ik die diashow
zie waarin ze al die voordelen van XP opsommen die ze nu allemaal ontkennen.

Ook denk ik dat een nieuwere versie wellicht op een aantal punten iets beter bestand is tegen aanvallen (de bekende
verhalen die ook in EMET worden aangepakt), maar dat overall de veiligheid zeker niet beter zal zijn al was het maar door
de toegenomen hoeveelheid code, en de veranderde situatie in de wereld.
De kans dat Windows 8.1 vol zit met allerlei backdoors voor justitie en veiligheidsdiensten is nog veel groter dan die
bij XP al was.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.