image

"Cybercrime grootste dreiging voor Nederland"

vrijdag 6 juli 2012, 17:25 door Redactie, 8 reacties

Cyberspionage en cybercrime zijn de grootste digitale dreigingen waar Nederland mee wordt geconfronteerd. Zowel overheid, bedrijfsleven en burgers blijven kwetsbaar omdat zij een gewild doelwit zijn. Dat staat in het tweede Cybersecuritybeeld Nederland dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op hoofdlijnen zijn er ten opzichte van het eerste Cybersecuritybeeld Nederland geen grote verschuivingen in dreigingen waarneembaar. Van de (heimelijke) activiteiten van staten en beroepscriminelen gaat nog steeds de grootste dreiging uit. Wel zijn de handelingen van de hacktivisten, beroepscriminelen en cyberonderzoekers de afgelopen periode zichtbaarder geweest.

Patches
Kwaadwillenden zijn volgens het rapport steeds sneller in staat beveiligingslekken te misbruiken ten opzichte van de soms lange doorlooptijden die leveranciers nodig hebben om patches uit te brengen en voor gebruikers om de patches te implementeren. Ondanks initiatieven tot verbetering houden de maatregelen, methodes en initiatieven tot verdediging nog geen gelijke tred met de motivatie, doorzettingsvermogen en de middelen van staten en cybercriminelen.

"Een aantal incidenten gedurende de rapportageperiode is te wijten aan simpele kwetsbaarheden en was te voor­ komen geweest door het navolgen en implementeren van basale beveiligingsmaatregelen", zo staat in het rapport.

Kennis
Volgens de opstellers van het Cybersecuritybeeld ontbreekt het doorsnee internetgebruikers, en een aantal organisaties, aan voldoende kennis en kunde om zich goed te beschermen tegen digitale risico’s. De verdere toename van consumerization zal deze achterstand alleen maar vergroten, zo is de verwachting.

Reacties (8)
06-07-2012, 17:35 door WhizzMan
De koude oorlog is voorbij, Bin Laden is dood, we hebben een nieuwe brood en spelen nodig lijken ze in den Haag te denken. Den Haag: Ga eens wat aan de economie en de puinzooi die er in "Europa" gemaakt wordt doen inplaats van dit soort algemeenheden de wereld in te sturen.
06-07-2012, 22:02 door Anoniem
hoe was het ook all weer jij bang jij kopen?
07-07-2012, 12:52 door Anoniem
Och, alles is relatief t.o.v. hoe je er tegenaan kijkt.
Al dat gedoe over cybercrime, het is goed om daar een andere mening dan die van de heren politici tegenover te zetten. Zie hier:
http://www.nytimes.com/2012/04/15/opinion/sunday/the-cybercrime-wave-that-wasnt.html
07-07-2012, 13:31 door Binsbergen
Kudos: WhizzMan
07-07-2012, 20:20 door spatieman
digitale criminaliteit van de overheid is erger hoor..
08-07-2012, 09:48 door yobi
Dit bericht onderbouwt niet het verhaal voor het oprichten van nog meer cybercrime-teams. Misschien is het verstandiger om eerst te investeren in kennis bij de gebruikers. Idee korte filmpjes op TV met simpele hacks (postbus 51).
09-07-2012, 08:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-07-2012, 08:12 door Anoniem
Een van de grootste risico's is data-in-ruste, bijvoorbeeld op online servers of offline backups.

Beveiligde synchrone P2P-communicatie is een aardig hulpmiddel om deze risico's te minimaliseren, zie bijv. http://www.wuala.com/FreemoveQuantumExchange/Aspects/Security/Programs/Channel%20Coding%20Examples/PadlockSL/

Verder is gescheiden bron- en kanaalcodering belangrijk om data-in-ruste risico's te kunnen managen. Praktijkvoorbeelden hoe dit gedaan kan worden zijn bijvoorbeeld te vinden op http://www.fox-it.com/en/products/datadiode/use-cases/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.