Cyberspionage en cybercrime zijn de grootste digitale dreigingen waar Nederland mee wordt geconfronteerd. Zowel overheid, bedrijfsleven en burgers blijven kwetsbaar omdat zij een gewild doelwit zijn. Dat staat in het tweede Cybersecuritybeeld Nederland dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Op hoofdlijnen zijn er ten opzichte van het eerste Cybersecuritybeeld Nederland geen grote verschuivingen in dreigingen waarneembaar. Van de (heimelijke) activiteiten van staten en beroepscriminelen gaat nog steeds de grootste dreiging uit. Wel zijn de handelingen van de hacktivisten, beroepscriminelen en cyberonderzoekers de afgelopen periode zichtbaarder geweest.
Patches
Kwaadwillenden zijn volgens het rapport steeds sneller in staat beveiligingslekken te misbruiken ten opzichte van de soms lange doorlooptijden die leveranciers nodig hebben om patches uit te brengen en voor gebruikers om de patches te implementeren. Ondanks initiatieven tot verbetering houden de maatregelen, methodes en initiatieven tot verdediging nog geen gelijke tred met de motivatie, doorzettingsvermogen en de middelen van staten en cybercriminelen.
"Een aantal incidenten gedurende de rapportageperiode is te wijten aan simpele kwetsbaarheden en was te voor komen geweest door het navolgen en implementeren van basale beveiligingsmaatregelen", zo staat in het rapport.
Kennis
Volgens de opstellers van het Cybersecuritybeeld ontbreekt het doorsnee internetgebruikers, en een aantal organisaties, aan voldoende kennis en kunde om zich goed te beschermen tegen digitale risico’s. De verdere toename van consumerization zal deze achterstand alleen maar vergroten, zo is de verwachting.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.