Onderzoekers hebben een nieuw Trojaans paard voor Android-smartphones ontdekt dat TAN-codes van Nederlandse banken steelt, maar welke banken het zijn blijft geheim. Daarnaast is ook een variant van andere Android-malware gevonden die het ook op Nederlandse internetbankierders heeft voorzien. Het gaat om Spitmo, wat de mobiele variant van de SpyEye Trojan is, en de Tatanga man in the mobile (MITMO) malware.
Malware
Net als andere mobiele Banking Trojans begint de aanval met een besmette Windows-computer. Op deze computer injecteert de malware op de bankpagina extra invoervelden en wordt het slachtoffer verleid om een nep-beveiligingsapplicatie voor de telefoon te installeren. Volgens de malware is deze valse app verplicht door de bank.
Het slachtoffer kan vervolgens een besturingssysteem uit een lijst met opties kiezen. Als er geen Android wordt gekozen, verschijnt de melding dat er geen verdere actie is vereist. In het geval het slachtoffer Android gebruikt, wordt het telefoonnummer gevraagd. Vervolgens sturen de criminelen een sms met een link naar de zogenaamde security-app.
Deze mobiele malware kaapt al het sms-verkeer, waaronder mobiele TAN-codes, en stuurt die naar de criminelen door. Hiermee is de sms-gebaseerde beveiliging die veel Europese banken gebruiken te omzeilen.
Geheim
Beveiligingsbedrijf Trusteer geeft op het eigen weblog voorbeelden van de Spaanse en Duitse schermen. Security.nl vroeg het bedrijf welke banken het doelwit van de twee Trojaanse paarden zijn en of het ook voorbeelden van de Nederlandse schermen heeft, maar die blijven geheim.
"We zijn voorzichtig met het delen van screenshots, omdat ze mogelijk de identiteit van de bank verklappen, tenzij we toestemming van de aangevallen bank hebben gekregen", zegt Trusteer CTO Amit Klein.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.