De bewaarplicht verkeersgegevens is in strijd met het fundamentele recht van Europese burgers op privacy, zo stelt een adviseur van het Europees Hof van Justitie in een opinie. De Europese Bewaarplichtrichtlijn verplicht providers om verkeers- en locatiegegevens op te slaan.
Volgens Advocaat-Generaal Cruz Villalón is de richtlijn niet compatibel met het Europees Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie. Door de opgeslagen verkeersgegevens is het mogelijk om een uitgebreid beeld van iemands persoonlijke leven te maken. Ook is er een verhoogd risico dat de opgeslagen data voor onrechtmatige doeleinden wordt gebruikt die schadelijk voor de privacy zijn, of zelfs frauduleus en kwaadaardig.
Ook de duur van de opslag van de verkeersgegevens is volgens Villalón onnodig lang. Op dit moment is in de richtlijn bepaald dat providers gegevens maximaal twee jaar moeten bewaren. De Advocaat-Generaal ziet geen reden waarom dit niet naar één jaar zou worden teruggebracht. Ondanks de kritiek stelt Villalón dat lidstaten de tijd moeten krijgen om de geconstateerde punten aan te passen.
Het is echter de vraag of dit ook zal gebeuren. Het gaat hier namelijk om een niet-bindend advies. Daarnaast houdt Villalón ook de deur open voor de opslag van verkeersgegevens, alleen dan onder striktere voorwaarden, zo stelt Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). "De mening van Villalón betekent dus niet automatisch een herziening of zelfs afschaffing van de bewaarplicht. Daar is veel meer voor nodig", aldus BoF-directeur Ot van Daalen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.